
Presa românească
Timpul, principalul inamic al lui MRU (România Liberă)
mihai-razvan-ungureanu.jpg

Politologul britanicTom Gallagher scrie in Romania Libera ca Timpul, principalul inamic al lui MRU “Vom vedea în curând dacă experienţa diplomatică şi administrativă a lui Mihai Răzvan Ungureanu este suficient de mare pentru a-i permite evitarea înşelătoarelor nispuri mişcătoare ale politicii dâmboviţene în paralel cu gestionarea adecvată a haosului din Legislativ şi a precarei sale susţineri parlamentare. Noul premier a indicat din start că nu revenit în prim-planul scenei politice pentru a o părăsi prea curând. Va avea nevoie de curaj, tact şi sagacitate politică, deoarece multe dintre greutăţile la care se poate aştepta vor porni mai degrabă din rândurile coaliţiei decât din cele ale opoziţiei. Dacă nu va reuşi să-şi impună rapid cuvântul în PDL şi autoritatea în faţa partenerilor de guvernare UDMR şi UNPR, riscă să piardă bătălia din start. Va avea nevoie de reuşite rapide şi palpabile, obţinute în pofida ineluctabilelor bătălii din coaliţie, a cărei victimă neajutorată poate ajunge printr-un singur pas greşit.”
Monologul puterii la Cotroceni. Jurnalul Naţional notează că fără opoziţie, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile au avut unanimitate la consultările cu şeful statului. Ca şi la consultările pentru desemnarea premierului Ungureanu, ziariştii nu au avut acces nici măcar pentru a lua imagini la începutul discuţiilor. Consultările nu au durat mai mult de o oră, iar la finalul acestora, liderii coaliţiei au anunţat că vor semna un protocol de susţinere a semnării şi ratificării de către România a tratatului UE de guvernanţă fiscală, iar acesta va fi deschis şi opoziţiei, de la care se aşteaptă dialog şi pe alte teme ale agendei publice.
La ce să ne asteptăm când semnăm Tratatul de stabilitate rezuma Capital. Deficit structural de 0,5% din PIB si sanctiuni financiare pentru netranspunerea în legislatia natională a prevederilor acestui tratat, oricare alt stat semnatar putând semnala abaterea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Amenzile sunt de până la 0,1% din PIB. Tratatul intră în vigoare în prima zi din 2013.
Evenimentul Zilei se ocupa de isteria ninsorii Capcanele în care trebuia să cadă Traian Băsescu. Starea de urgenţă cerută cu insistenţă în două judeţe arată că baronii locali încearcă să tragă foloase prin orice mijloace. După ce a făcut circ la televizor, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a mulţumit cu starea de alertă. La Buzău, Victor Mocanu, şi el preşedinte de judeţ, a insistat pe starea de urgenţă. În spatele declaraţiilor alarmiste stau alte interese. Dacă s-ar fi declarat stare de urgenţă, puteau să facă achiziţii directe, fără licitaţie. În al doilea rând, prin situaţia creată, şi-ar fi putut ascunde lipsa de reacţie şi fuga de responsabilitate. Apoi, implicarea Armatei s-ar fi întors ca un bumerang împotriva şefului statului, cel care putea decide luarea acestei măsuri.
Gandul rezuma declaraţia şocantă a pedelistului Mircea Toader despre victimele frigului. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a făcut o declaraţie şocantă despre victimelor gerului: un singur om a murit de frig în maşină, pentru restul băutura a fost fatală. "Din 80 de oameni sau 64, câţi au murit, unul singur a murit în maşină, restul au băut şi au adormit acolo. În România au murit în total 74 de oameni prin hipotermie severă de la avertizarea de Cod galben de ger, emisă de meteorologi, până luni.
Toată economia va resimţi efectele iernii grele. Din Ziarul Financiar aflam ca o săptămână de februarie aduce la PIB 2 miliarde de euro. Îngheţarea economiei în jumătate din ţară înseamnă minus un miliard de euro la PIB.