Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trădare să fie, dar s-o ştim şi noi... (Adevărul)

O altfel de problemă (Evenimentul Zilei) - Hazard moral in despagubiri, sugerat de CEDO (Bursa) - Moralitatea BOR şi Pastorala Mitropolitului Streza (România Liberă)

 

Mari schimbări în sistemul electoral: vot uninominal şi pe liste. Comisia pentru elaborarea codului electoral a decis ieri că jumătate dintre viitorii parlamentari vor fi aleşi prin vot uninominal, iar cealaltă jumătate, pe listă, explică Adevărul. Numărul de parlamentari va fi decis de comisie săptămâna viitoare. S-a vehiculat reducerea numărului de parlamentari de la 471 la aproximativ 400: 300 de deputaţi şi 100 de senatori.

Trădare să fie, dar s-o ştim şi noi... Pentru Mircea Vasilescu, “ceea ce şefii partidelor noastre nu par să observe este că manevrele de culise, aranjamentele pe sub masă, clientelismul şi trăncăneala fără rost într-o ţară în care sunt atâtea de făcut au ajuns să obosească electoratul. Adevărata problemă e că mulţi oameni nu vor veni la vot - mai ales cei tineri, pe care acest fel de politică îi scârbeşte”

Vlad Nistor atacă, în Evenimentul Zilei, O altfel de problemă “Este vorba despre moţiunea de cenzură pe care Opoziţia o pregăteşte şi pe care o va supune atenţiei Parlamentului şi întregii opini publice în prima săptămână de după sărbătorile pascale. Cei mai mulţi dintre comentatori văd în această încercare a Opoziţiei de a dizloca Puterea actuală sau măcar de a-i zdruncina poziţia destul de şubredă deja. Cum stau lucrurile în realitate? Moţiunea vizează un aspect fundamental fără de care o societate autentic democrată nu poate există. Principiul autonomiei Universitare consfinţit de totalitatea documentelor europene care fac referire la învăţământul superior. Aceasta este tema moţiunii de cenzură şi nu are nimic politicianist”.

Bursa scrie despre Hazard moral în despăgubiri, sugerat de CEDO. Proiectul de lege prin care despăgubirile pentru imobilele naţionalizate ar fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a 15% din valoarea reală a bunului, a fost prefigurat încă de acum un an şi jumătate şi a prins contur în octombrie 2010, după judecarea la Strasbourg a două "cauze-pilot", de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a pus în vedere României să-şi modifice legislaţia care guvernează asupra despăgubirilor, astfel încât să nu mai fie asaltată de mii de reclamaţii.

În România Liberă, Sabina Fati scrie despre Moralitatea BOR şi Pastorala Mitropolitului Streza. “În Pastorala sa din acest an, Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza vorbeşte despre suferinţele familiei, despre "desfrânarea" care "a devenit nota generală a televiziunilor care ni se impun", despre adulter şi în general despre "profunda criză" prin care trece societatea autohtonă. Cum se întâmplă adesea în cazul prelaţilor, indiferent de cult, păcatele sunt identificate doar la mireni şi mai niciodată la preoţi. Biserica este astfel fără de prihană şi rezistă ca o fortăreaţă în faţa asalturilor depravaţilor de pretutindeni şi a mizeriei sexuale generalizate sub dictatura televiziunilor. În discursurile liderilor Bisericii Ortodoxe Române nu se suflă o vorbă despre păcatele mai vechi şi mai noi ale preoţilor, mai ales că potrivit ultimei versiuni a legii privind desecretizarea dosarelor Securităţii, devoalarea nu mai poate fi făcută în cazul clericilor, decât în mod excepţional "la cerera reprezentanţilor cultului religios" din care fac parte… Lipsit de ideile şi anvergura predecesorului său, Laurenţiu Streza ne îndeamnă la contemplaţie: “Nu trebuie să ne revoltăm pentru viaţa tot mai grea pe care am ajuns să o avem”. Aceasta este cheia înţelegerii istoriei României, a stagnării şi mulţumirii de sine: un popor mic la cheremul statelor mari, care trebuie să aibă înţelepciunea să accepte ceea ce i se întâmplă, sperând că apropiindu-se de Dumnezeu îi va fi mai bine” conchide Sabina Fati.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu