Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu: „Cu mine nu se poate negocia funcţionarea instituţiilor statului!” (Evenimentul Zilei)

Băsescu reîncepe lupta cu Parlamentul (Jurnalul Naţional) - Cum şi-a asigurat ARD pierderi grele la alegeri (România Liberă) - Fotbalul românesc în dungi verticale (Gazeta Sporturilor) - Audiovizual după pofta lui Voiculescu (Adevărul)

Traian Băsescu: „Cu mine nu se poate negocia funcţionarea instituţiilor statului!” (Evenimentul Zilei)

Preşedintele Traian Băsescu a rupt în sfârşit tăcerea: în prima sa declaraţie de după suspendare, el a criticat dur, luni seara, actuala majoritate parlamentară, a spus că, în ultimele şase luni, România a fost întoarsă cu ani înapoi şi a anunţat că-l va desemna pe viitorul premier în conformitate cu interesul naţional şi fără să se teamă de suspendare. Traian Băsescu a făcut un inventar al motivelor pentru care viitorul raport privind situaţia justiţiei va fi negativ. Şeful statului a mai spus că modul în care unele trusturi de presă „toacă” unii membri ai CSM sau ai Curţii Constituţionale seamănă cu un atac mafiot.

Băsescu reîncepe lupta cu Parlamentul: ”Ţara a făcut ce a trebuit în condiţii de criză, dar ne împiedicăm de interesele a 471 de parlamentari” (Jurnalul Naţional)

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe care Comisia Europeană îl va prezenta, anul viitor, va fi ”dezastruos”, învinuind refuzul Parlamentului de a permite urmărirea penală a foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

Lucian Avramescu se întreabă, într-un comentariu publicat azi de Jurnalul Naţional, ce se petrece electoral cu USL? "Stă bine în sondaje. În rest, nimic. Tace. Nu cumva tace cam apăsat, cam prea de tot, bazându-se exclusiv pe antipatia populară faţă de regimul Băsescu? Tăcerea prea adâncă înseamnă uneori moarte".

Cum şi-a asigurat ARD pierderi grele la alegeri. Prostie, interese sau autosabotaj? (România Liberă)

Laurenţiu Mihu  se ocupă de cazul Trăşculescu. "Deputatul a scăpat din năvodul ARD într-un mod cât se poate de democratic - prin vot. Din cei cinci mambri ai comisiei, trei s-au pronunţat în favoarea candidaturii lui Alin Trăşculescu, iar doi s-au opus. Acum, bomba de la Vrancea explodează în faţa ARD la capătul unei lungi perioade în care, de la politicieni la analişti zişi independenţi, comisia de etică a ARD a fost ţinta celor mai furibunde critici, iar fostul ministru al Justiţiei, în calitate de părinte al acestui filtru, a fost în repetate rânduri pur şi simplu jignit. Extrem de interesant devine şi modul în care liderii USL tratează cazul Trăşculescu. Premierul Ponta şi, mai ales, baronul de Vrancea, Marian Oprişan, au excelat prin prudenţă. Oprişan a fost, pe alocuri, chiar lacrimogen, exprimându-şi, vorba domniei sale, un fel de regret omenesc. Dar ştiţi cum e: în teritoriu s-a dovedit de-atâtea ori cât de transpartinice sunt iţele şi conexiunile". Integral în România Liberă.

Fotbalul românesc în dungi verticale (Gazeta Sporturilor)

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în "Dosarul Transferurilor". Cei 8 implicaţi în "Dosarul Transferurilor" au primit ieri, la apel, în total, 40 de ani de închisoare, după ce prima instanţă îi declarase nevinovaţi. Acest fapt o face pe Maria Andrieş să exclame "faptele există! Orice va decide Înalta Curte, s-a rupt vraja. S-a destrămat bula impermeabilă în care se învîrtea microcosmosul întreprinzător al Ligii 1. Fotbalul îţi garantează notorietate, nu vreun soi de imunitate diplomatică".

Audiovizual după pofta lui Voiculescu (Adevărul)

Un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în lucru la Guvern aduce modificări grave în Legea Audiovizualului. CAN ca putea fi demis în bloc, dacă raportul său anual este respins de comisiile parlamentare, fapt care subordonează politic total acest organism de reglementare. Amenzile dispuse de CNA nu vor mai fi executorii, ca până acum, ci se vor plăti abia după ce Justiţia se pronunţă definitiv asupra contestaţiilor. Antena 3 este cel mai sancţionat post tv în ultimul an. Prin scoaterea unui singur cuvant din lege, trustului deţinut de familia lui Dan Voiculescu I se permite să depăşească pragul permis de concentrare mass-media, de 30%. Cabliştii vor fi obligaţi să preia posturile strict în funcţie de audienţă, fapt care va deteriora şi mai mult peisajul media actual.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu