Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


U-E, face ordi-ne? (Gândul)

angela-merkel-ponta.jpg

Angela Merkel, cancelar german

Ce a decis Curtea Constituţională. De ce revocarea lui Blaga şi Anastase ar putea să nu fie definitivă (Evenimentul Zilei) - Băsescu: Puhoi de şmecherii (Jurnalul Naţional) - Victoria morală a lui Traian Băsescu (România Liberă) - Căldură mare, monşerule! (Adevărul)

 

Ce a decis Curtea Constituţională. De ce revocarea lui Blaga şi Anastase ar putea să nu fie definitivă (Evenimentul Zilei)

Judecătorii de la Curtea Constituţională au stabilit ieri, cu 5 voturi la 4, că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României a respectat Constituţia şi a constatat interimatul funcţiei, care va fi asigurat de Crin Antonescu. Cu toate acestea, CCR nu a tranşat problema respectării Constituţiei în ceea ce priveşte revocarea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului şi a Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor. Magistraţii nu au intrat pe fondul speţei. Aceasta pentru că publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de revocare luate de Senat şi Camera Deputaţilor a fost amânată de Guvern până după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, care nu mai permite CCR să se pronunţe asupra hotărârilor Legislativului. Analiza pe fond va putea să aibă loc, pentru că CCR a stabilit că nu poate fi exclusă de la controlul de constituţionalitate a hotărârilor Parlamentului. CCR a mai apreciat drept neconstituţională excluderea sa de la analizarea hotărârilor Parlamentului.

Băsescu: Puhoi de şmecherii (Jurnalul Naţional)

“Chiar am uitat cum s-a stropşit în public, indignat că nişte procurori cutezaseră să-l reţină pe miliardarul Popoviciu, de al cărui hatâr a beneficiat apoi fiica sa, notăriţa? Chiar nu mai ţine lumea minte cum l-a felicitat cu subînţeles pe un judecător pentru alegerea sa la preşedinţia CSM, înainte de a se fi votat? Ori cum s-a răstit vizavi de hotărârile unor instanţe, care dăduseră dreptate unor profesori şi funcţionari publici

deposedaţi abuziv de drepturile lor, iar Boc a aruncat hotărârile în sertar până prin 2016?” se întreabă Petru Calapodescu în paginile Jurnalului Naţional. “Cei din cohorta suspenadatului au un tupeu uluitor, îndrăznind să vorbească despre democraţie, după ce au călcat-o în picioare. Oare ce prilej mai democratic să i se fi dat, prin procedură parlamentară şi constituţională, lui Traian Băsescu, decât acela de la  vedea, la 29 iulie, dacă poporul îl mai vrea au ba preşedinte?”

Victoria morală a lui Traian Băsescu (România Liberă)

Politologul britanic Tom Gallagher consideră că “demiterea unui preşedinte ales cu peste 5 milioane de voturi în aza unei majorităţi simple a participanţilor la referendum aşa cums-a grăbit să stipuleze guvernul USL prin ordonanţă de urgenţă, va pecetlui ruptura dintre dintre UE şi România. Actuala putere mizează , desigur, pe cota scăzută de popularitate a preşedintelui datorată nu doar vremurilor de austeritate, ci şi lobotomizării mediatice la care USLa avut grijă să supună electoratul ani buni”.

U-E, face ordi-ne? (Gândul)

“Reprezentanţii statului român sunt datori să explice la Bruxelles ce se întâmplă în România, ţară membră a UE cu drepturi, dar şi obligaţii, depline” apreciază Cristian Tudor Popescu. “Situaţia care tensionează murdar România nu poate fi rezolvată cât de cât eficient  nici de clasa politică românească, nici de cea europeană. Singura soluţie este pronunţarea poporului”. 

Căldură mare, monşerule! (Adevărul)

Ce va fi la referendum? Liviu Antonesei crede că “esenţialul campaniei, pentru ambele găşti politice, se va desfăşura în media - clasice şi electronice, inclusiv pe bloguri şi prin sms. Şi aici preşedintele ar avea câteva lucruri de rezolvat - „ascunderea" Dnei Udrea şi a altor lideri PDL, care îi fac mai degrabă deservicii, moderarea tonului fanilor intelectuali, ton a cărui isterie induce isterie şi asta nu-i poate fi de nici un folos”. 

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu