Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE nu-i Crucea Roşie. Nici România nu-i miloagă (Jurnalul Naţional)

Federalizarea României: exces electoral sau soluţie? (România Liberă) - Puşcăria şi înaltele idealuri electorale (Evenimentul Zilei) - Ultima dorinţă a actorului Şerban Ionescu (Adevărul)

UE nu-i Crucea Roşie. Nici România nu-i miloagă (Jurnalul Naţional)

“La Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, autor, împreună cu Angela Merkel, al unor constrângeri bugetare drastice şi dezavantajând net ţările mai sărace, între care România, a făcut un pas înapoi. A anunţat că va lansa o nouă propunere de Buget pentru anii 2014-2020. A gândit mai lucid? A înţeles reacţiile negative din numeroase ţări, care puteau duce la blocarea, prin veto, a proiectului său iniţial? Cert este că această evoluţie, înregistrată chiar înainte de summit, dă dreptate poziţiei tranşante exprimate şi de Guvernul României, prin vocea premierului Ponta, validate şi prin rezoluţia de marţi a Parlamentului de la Bucureşti. care-i cere preşedintelui Băsescu ca la Bruxelles să apere cu hotărâre interesele naţionale, să susţină cu fermitate în primul rând principiile solidarităţii şi ale reducerii decalajelor economice, neacceptând, sub nici o formă, dictatul unor granzi”, scrie Petru Calapodescu în Jurnalul Naţional.

Federalizarea României: exces electoral sau soluţie? (România Liberă)

Sabina Fati observă că “nu doar oamenii lui Tokes vorbesc despre federalizarea ţarii, ci tot mai mulţi români ardeleni par interesaţi de această idee, după ce toate guvernările de până acum, indiferent de culoare lor politică, fie au ocolit modernizarea Transilvaniei, fie au eşuat în planurile lor din cauza diletantismului sau a corupţiei.

Conştientizarea faptului că ardelenii participă cu mai mulţi bani la bugetul de stat decât celelalte provincii istorice şi că în schimb guvernul de la Bucureşti alocă bugete prea mici pentru dezvoltarea regiunilor de vest este primul pas spre revendicări autonomiste sau federaliste. Teoretizarea acestor proiecte pe site-uri consacrate, nu toate detinute sau controlate de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, scoate la iveală necesitatea unor dezbateri, lăsând la o parte temerile nejustificate şi naţionalismele”.

Puşcăria şi înaltele idealuri electorale (Evenimentul Zilei)

Dacă nu se întâmplă ceva în următoarele două săptămâni, cât mai avem până la alegeri, vom muri de plictiseală, crede Horia Tabacu. “După cum poate observa oricine programe electorale nu prea există. Toţi promit marea cu sarea fără să ne spună şi cum. Alţii promit bani direct şi chiar sume foarte mari pentru fiecare roman.

Criterii pentru candidaţi nu mai există. Foarte mulţi au dosare penale, sau sunt suspectaţi de fapte incompatibile cu calitatea de parlamentar.

Principalul obiectiv politic pentru cei care ne tot ameninţă că vor câştiga detaşat alegerile este de a schimba actualele structuri, legi importante şi întreaga Constituţie”. Integral în Evenimentul Zilei

Ultima dorinţă a actorului Şerban Ionescu (Adevărul)

Şerban Ionescu a murit, miercuri seara, la vârsta de 62 de ani, la Spitalul Floreasca. Actorul suferea de scleroză amiotrofică. Într-un interviu recent, actorul a vorbit cu detaşare despre moarte. “Aş vrea ca la înmormântarea mea să ţină discurs un singur om, Radu Beligan”

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu