Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE urechează Franţa pentru ţigani

„UE urechează Franţa pentru ţigani”, scrie Adevărul. „Răbdarea mea este pe punctul de a se termina: până aici!“, a bătut cu pumnul în masă Viviane Reding, comisarul pentru justiţie şi drepturile cetăţeanului, referindu-se la expulzarea ţiganilor. Adevărul adaugă că Senatul României a votat un proiect de lege prin care romii vor putea fi expulzaţi o singură dată de pe teritoriul UE. Din Gândul aflăm că la sfârşitul acestei luni, România are toate şansele să iasă oficial din recesiune. În Financiarul: interviu cu directorul Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii. Cătălin Zamfir consideră că situaţia socială devine explozivă. Revenim la România Liberă: Ce au bulgarii şi românii nu vor: un expert neamţ pentru a coordona proiectele. Din Evenimentul Zilei mai aflaţi despre vacanţele nemţeşti ieftine.

„UE urechează Franţa pentru ţigani”, scrie Adevărul. „Răbdarea mea este pe punctul de a se termina: până aici!“, a bătut cu pumnul în masă Viviane Reding, comisarul pentru justiţie şi drepturile cetăţeanului, referindu-se la expulzarea ţiganilor. Comisia Europeană a ameninţat Franţa cu sancţiuni. Prima procedură de infringement de care este vizată Franţa se referă la nerespectarea garanţiilor legale (procedură scrisă, posibilitatea de apel, analiză de la caz la caz) prevăzute de directiva privind libera circulaţie a cetăţenilor UE, în cazul expulzării lor. A doua vizează caracterul discriminatoriu al măsurilor de securitate luate de Franţa. Decizia finală în privinţa declanşării procedurii de sancţionare a Franţei urmează să fie luată, în două săptămâni, de colegiul comisarilor.

Adevărul adaugă că Senatul României a votat aseară un proiect de lege prin care romii vor putea fi expulzaţi o singură dată de pe teritoriul UE.

„Uniunea Europeană, împreună cu guvernele ţărilor cel mai grav afectate de migraţia romilor, ar trebui să pună bazele unui plan pe 50 de ani pentru a creşte standardele materiale si de comportament ale romilor, scrie profesorul britanic Tom Gallagher într-un editorial pentru Wall Street Journal, preluat de România Liberă. „În acest plan ar urma să fie cooptaţi absolvenţi talentaţi care ar urma să aibă astfel o misiune. În plus, iniţiativa ar putea folosi capacităţile acelor romi care s-au săturat să fie consideraţi cercetători sau traficanţi”, mai scrie Gallagher.

Din Gândul aflăm că la sfârşitul acestei luni, România are toate şansele să iasă oficial din recesiune. Bucuria va fi însă de scurtă durată, pentru că pe final de an economia va intra din nou pe o pantă descendentă. Prognoza aparţine lui Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, care crede că produsul intern brut va avea astfel o evoluţie în forma literei W, în timp ce economiştii avertizează că autorităţile trebuie să fie preocupate mai mult de soluţiile concrete de ieşire din criză, nu de cifre.

În Financiarul: interviu cu directorul Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii. Cătălin Zamfir consideră că situaţia socială devine explozivă. Incompetenţa şi imoralitatea guvernanţilor i-au adus pe români în pragul disperării, compromiţând şansele de relansare a unei economii deja subminate de o tranziţie epuizantă şi nu rareori în contradicţie cu interesele reale ale ţării. Aceasta este percepţia românilor asupra realităţii, surprinsă de cercetătorii ICCV şi prezentată ziarului Financiarul de Cătălin Zamfir, care este si membru corespondent al Academiei Romane.

Revenim la România Liberă: Ce au bulgarii şi românii nu vor: un expert neamţ pentru a coordona proiectele. Omologii de la Bucureşti ai inginerului german sunt agronomi şi jurişti, toţi membri de partid. Rezultatul: vecinii au 450 km de autostradă, noi avem doar 300, în condiţiile în care suprafaţa României este dublă faţă de cea a Bulgariei. Deşi este o ţară cu un PIB de trei ori mai mic decât cel al României, Bulgaria a reuşit să construiască între 2005 şi 2008 mai mulţi kilometri de autostradă decât s-a construit la noi în aceeaşi perioadă, respectiv 135 de kilometri faţă de 70. Mai mult, bulgarii plătesc kilometrul cu jumătate din preţul din România.

Şi tot din presă, din Evenimentul Zilei mai exact, aflaţi despre vacanţele nemţeşti ieftine. Agenţiile româneşti vând pachete din portofoliul touroperatorilor germani la preţuri mai mici decât cele de pe piaţa românească şi în hoteluri de calitate. în această perioadă, ei practică reduceri pentru înscrieri timpurii, care ajung până la 30%. Ofertele sunt valabile atât pentru vacanţa de vară, cât şi pentru cea de iarnă şi pot fi achiziţionate de la agenţiile româneşti revânzătoare.

UE urechează Franţa pentru ţigani