Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un război dorit de Traian Băsescu (Jurnalul Naţional)

traian-basescu.jpg

Traian Băsescu

Vă place de Băsescu? (Gândul), România, pe mâna hoţilor şi proştilor. Acum şi "2 în 1" (Evenimentul Zilei), Logica unui puci acceptat de toate părţile. De ce rămâne România tăcută? (România Liberă), România, ameninţată cu suspendarea din UE (Adevărul).

 

Un război dorit de Traian Băsescu (Jurnalul Naţional)

 “Luni, Băsescu a propus un troc: renunţă la doi ani de mandat dacă USL acceptă revizuirea Constituţiei. El miza pe dorinţa celor din USL de a-l vedea plecat de la Cotroceni. Şi, dacă ne uităm bine, tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni a purtat acest mesaj: nu puteţi guverna cât sunt eu preşedinte” reaminteşte Gheorghe Voicu.

 

Vă place de Băsescu? (Gândul)

La această întrebare formulată uşor incult se reduce documentul de acuzare al lui T. Băsescu în vederea suspendării explică Cristian Tudor Popescu. “Că T. Băsescu a condus în mod discreţionar guvernele Boc şi Ungureanu, asta s-a văzut şi se datorează slugărniciei celor doi, dar preşedintele nu a semnat vreun document peste guvern şi premier care să-l acuze efectiv. Slugărnicia nu e trecută în Constituţie. Fiecare dintre capetele de acuzare este discutabil în acest mod.  Ceea ce nu înseamnă că nu e necesar să se ajungă la referendum. Votul popular este singura soluţie: dacă Băsescu pleacă, USL va trebui să-şi asume în totalitate, fără să mai aibă vreo scuză, responsabilitatea conducerii ţării prin furtuna economică. Totuşi, când vezi pe cineva cum obţine puterea,  gândeşte-te ce va face când va trebui s-o cedeze”.


 

România, pe mâna hoţilor şi proştilor. Acum şi "2 în 1" (Evenimentul Zilei)

“De mâine, preşedintele Traian Băsescu va fi şi el scos din joc” crede Silviu Sergiu. “Suspendarea sa are mari şanse să se transforme în demitere prin referendum, după simplificarea mecanismului. Mai mult, plebiscitul va fi organizat rapid, pentru a nu depăşi perioada concediilor şi a risca, eventual, o mobilizare pro- Băsescu la urne. În tot acest peisaj sumbru, doar votul de la toamnă ar mai putea opri tăvălugul USL. O prezenţă mare a electoratului urban, educat, care să sancţioneze actuala putere ar mai putea pune frână tendinţelor dictatoriale”.

 

 

Logica unui puci acceptat de toate părţile. De ce rămâne România tăcută? (România Liberă)

“Transformarea parlamentului într-o întreprindere care îşi foloseşte prerogativele doar pentru a aduna toată puterea în mâinile cuplului Antonescu&Ponta nu îngrijorează celelalte puteri ale statului, nu alarmează fragila societate civilă şi nu-i deranjează pe români. Puciul este o tradiţie acceptată în linişte, uneori cu frică, alteori pur şi simplu cu nepăsare” consideră Sabina Fati. “Tăcuţi sunt şi liderii Uniunii Europene, care privesc detaşaţi spectacolul diluării statului de drept. România este doar o periferie bolnavă şi exotică a Europei. Dar alunecarea României înapoi în trecutul recent în care poliţiştii îţi opreau maşina doar ca să le dai mită, iar politicienii îşi făceau averi fabuloase fără teama DNA nu-i alarmează nici pe români, pentru care suspendarea lui Băsescu e doar o pedeapsă pentru criza economică şi o răzbunare pentru aruncarea lui Năstase la închisoare”. 

 

România, ameninţată cu suspendarea din UE (Adevărul)

Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru „Adevărul" Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. Procedura nu va fi una uşoară.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu