
Presa românească
Un sondaj mamut din care n-a câştigat nimeni (Gândul)
basescu39.jpg

Un sondaj mamut din care n-a câştigat nimeni (Gândul)
“Rezultatul votului pentru referendumul de demitere a preşedintelui, din 29 iulie, este consecinţa lipsei de experienţă politică, la vârf, a tandemului Antonescu-Ponta şi a tânărului şi prea emoţionatului lor staff” consideră Marian Sultănoiu. “După un vot sever, împotriva lui Traian Băsescu - aşa cum este el perceput -, Ponta acuză repetat că preşedintele trăieşte într-o lume paralelă şi că nu înţelege nimic din ceea ce i se întâmplă. Poate că nu înţelege. Dar, sincer vorbind, nici actualul premier nu a înţeles prea multe din ce i se întâmplă românului, în general. Este neadevărat, şi cel puţin inelegant, să-i acuzi, exclusiv, pe maghiari că au trântit votul, atâta timp cât, săptămâni de zile, "n" televiziuni au anunţat regula jocului - faptul că referendumul va fi validat cu 50 la sută plus unu -, iar la vot s-au prezentat doar 46 la sută dintre ei. În acest context, întreaga "vină" aparţie USL - fie că nu e credibil, fie că nu are forţă, fie că nu are comunicatori, fie că, pur şi simplu, nevotând, românii, indiferent de etnie, au dat un semnal”.
Referendum: câteva concluzii după votul maghiarilor (România Liberă)
“UDMR va fi obligat să ţină cont de semnalul dat pe 29 iulie de comunitatea pe care o reprezintă si este de aşteptat ca reprecursiunile să se facă simţite mai ales în politica de alianţe pe care o au în vedere Kelemen Hunor şi echipa sa în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă şi a discuţiilor care vor începe pentru formarea unei majorităţi parlamentare. Din referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu iese mai slăbită aripa Borbely-Frunda, care în interiorul Uniunii a înclinat constant balanţa spre stânga şi USL. În fine, Transilvania s-a desprins net de pluton, iar acesta este un semnal mai ales pentru USL şi PDL, pentru că aportul maghiarilor care au stat acasă, deşi a fost semnificativ, nu a fost şi decisiv pentru a face ca prezenţa la vot să se situeze sub 50%” sintetizează Laurenţiu Mihu în România Liberă.
Pungaşii urnelor (Evenimentul Zilei)
Referendumul a declanşat o veritabilă întrecere socialistă a baronilor USL cine raportează o prezenţă mai mare la vot. Sate uitate de lume au fost invadate de turişti. În comuna Lepşa din judeţul Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprişan, prezenţa la vot a ajuns la ...250%. Comuna Coloneşti, din judeţul Olt, a raportat rezultate ale prezenţei la vot de peste 200%. Cele mai spectaculoase creşteri la urne, înainte de ora 23.00, s-au înregistrat în Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vâlcea.
Diktatura Paiaţei (Jurnalul Naţional)
“România a pierdut bătălia cu PDL, Băsescu şi susţinătorii lor minoritari. O asemenea înfrângere „la mustaţă”este foarte greu de acceptat. Este cea mai proastă situaţie posibilă, fiind practic imposibil ca apele să se liniştească”. De accea jurnalistul Robert Veress recomandă acceptarea înfrângerii. “Ar trebui să ne PREFACEM că uităm tot şi să încercăm să ne vedem de viaţă. Dar la toamnă, să votăm ca acum şi să-l lăsăm fără niciun sprijin parlamentar. Să izolăm Paiaţa la Cotroceni (Traian Băsescu – n.red.) Este capitală reacţia lui Crin Antonescu, pentru ce se va întâmpla, în continuare. Îşi va respecta sau nu angajamentul de a se retrage din viaţa politică? dacă ar face-o, ar fi un gest splendid, care, cumva, ar contribui la asanarea întregului mediu politic. Ar rămâne în istorie ca un deschizator de drum, pentru o politică onorabilă. Dacă nu o face, va cădea prost în ochii multora, inclusiv dintre susţinătorii înfocaţi”.