Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


USL şi ARD se întrec în greşeli (Evenimentul Zilei)

Blaga: „PDL stă mai bine în sondaje decât ARD" (România Liberă) - Magnitudinea unui seism economic (Adevărul) - Cum este criză în România de Black Friday când se stă la coadă la LCD de 1.000 de lei (Ziarul Financiar) - Târg de carte, târg de speranţe (Jurnalul Naţional)

 

USL şi ARD se întrec în greşeli (Evenimentul Zilei)

O campanie electorală fără nerv şi departe de agenda populaţiei, dusă de adversari politici plictisiţi. Aşa arată peisajul cu două săptămâni înainte de votul la alegerile parlamentare.

Deşi se află la guvernare, USL nu a reuşit să valorifice eficient primele luni de deţinere a Puterii. A scăzut în sondaje sub pragul de 50%. Că lucrurile nu stau bine o demonstrează insistenţa cu care liderii USL vorbesc despre faptul că Victor Ponta va fi premier după alegeri, ameninţând, în caz contrar, cu suspendarea şefului statului. În plus, deşi se află la putere şi ar putea să desfăşoare proiecte, USL nu pare să aibă planuri dincolo de obţinerea guvernării, dovadă că nu a putut furniza nici măcar bugetul pe 2013.

De cealaltă parte, ARD este  un proiect început prea târziu. Alianţa nu reuşeşte să impună teme de dezbatere pe agenda campaniei electorale, mulţumindu-se să comenteze de pe margine derapajele USL sau războiul acesteia cu Traian Băsescu.

Dacă USL bate ţara în sus şi în jos, organizând lansări regionale şi transmiţând o impresie de forţă, ARD se rezumă la conferinţe de presă ţinute la sediul central, în Bucureşti.

Blaga: „PDL stă mai bine în sondaje decât ARD" (România Liberă)

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, crede că Mihai Răzvan Ungureanu era mai bine să fi venit alături de democrat-liberali decât să-şi fi făcut propriul partid. De altfel, şeful PDL recunoaşte că Alianţa România Dreaptă (ARD) a fost consitituită prea târziu şi, potrivit propriilor analize se află sub scorul partidului cu 2 procente.

Mechel trimite în şomaj trei oraşe din România (Adevărul)

Târgovişte, Câmpia Turzii şi Oţelu Roşu riscă să devină oraşe moarte după ce Mechel a decis să-şi vândă fabricile din România şi să trimită acasă peste 5.000 de angajaţi.

Ovidiu Marincea compară situaţia cu magnitudinea unui seism economic pentru că "statistic vorbind, trei oraşe din România sting lumina. Soarta a zeci de mii de oameni care au avut ghinionul să se fi născut într-un oraş mic, să studieze acolo, să se căsătorească acolo, să se angajeze cu toată familia la combinatul local şi să-şi felieze leafa în rate se schimbă radical în urma unei decizii comerciale enunţate sec. Acum a venit şi rândul combinatelor Mechel să se închidă temporar (asta înseamnă pe perioadă nedefinită)".

Cum este criză în România de Black Friday când se stă la coadă la LCD de 1.000 de lei (Ziarul Financiar)

Black Friday arată că economia nu este "încremenită" de criză, iar consumul prinde viaţă dacă îi bagi perfuzii, notează Cristian Hostiuc. "Mă întreb dacă şi Guvernul, puterea şi opoziţia, ar intra în Black Friday ce ar putea să ofere. Achiziţii din banii statului cu 30% mai mici, un kilometru de autostradă cu 50% mai ieftin decât îl plătim acum, un echipament medical cu 20% mai ieftin faţă de preţul de achiziţie din acest moment? Sau să facă reduceri de taxe şi impozite pentru o zi. Să vedeţi atunci ce coadă ar fi la administraţiile financiare şi cum ar creşte încasările la buget".

Târg de carte, târg de speranţe (Jurnalul Naţional)

"Nu ne-am pierdut de tot simţul valorii. Avem nevoie, din când în când, să auzim că se lansează romane de dragoste, că se dau tiparului “Exerciţii de libertate” sau antologii bilingve de poezie românească" scrie Ana-Maria Păunescu. "Avem nevoie, fie şi simbolic, să cumpărăm, măcar o dată pe an, un bilet la târgul de carte. La târgul de speranţe, contrar aparenţelor şi aşteptărilor, intrarea este în continuare liberă".

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu