Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


USL porneşte jocul de-a suspendarea (Adevărul)

sigla-usl.jpg

USL porneşte jocul de-a suspendarea

Suspendarea lui Băsescu, planul lui Voiculescu (România Liberă). FMI a vrut să-i sărăceasca pe romani înainte de '89, pentru a-i scoate în stradă (România Liberă). Clanurile chestorilor au fentat restructurarea (Adevărul).

USL porneşte jocul de-a suspendarea. Opoziţia îl acuză pe şeful statului de încălcarea Constituţiei, da nu are suficiente voturi pentru a-l sancţiona în Parlament.“Acum e clar: Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt aliaţii secreţi ai lui Traian Băsescu şi ai lui Emil Boc!” scrie Grigore Cartianu în editorial “Într-un moment în care premierul era pus în dificultate de banda şpăgarilor de la Cluj (oamenii săi, de altfel), iar preşedintele părea epuizat de luptă cu criza, hop, năstruşnica idee a suspendării. Multe nerozii s-au mai pomenit în politică, dar asta cu suspendarea preşedintelui, în 2011, le întrece pe toate.”

Evenimentul Zilei notează că Victor Ponta şi Crin Antonescu au făcut anunţul public al declanşării procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu fără a aştepta analiza juriştilor despre temeiurile legale pe care s-ar putea fonda suspendarea şefului statului.

Suspendarea lui Băsescu, planul lui Voiculescu. Declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui i-a luat prin surprindere şi pe unii liberali şi pesedisti, explica România Liberă. În primul rând, pentru că cifrele sunt împotriva USL. Apoi, pentru că, aşa cum s-au succedat evenimentele, exista iar impresia că se pune carul înaintea boilor. Totuşi, există motive pentru care Ponta şi Antonescu nu mai au răbdare. Paternitatea ideii de a fi suspendat iar Traian Băsescu nu aparţine nici lui Victor Ponta, nici lui Crin Antonescu. Ci preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. În iulie 2010, acesta depunea la Biroul Permanent al Senatului o propunere de suspendare a pre-sedintelui Băsescu. Printre motivele invocate? Ca şeful statului şi-ar fi "asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive" şi că a promovat "măsuri anti-sociale şi ilegale", precum reducerea pensiilor „În cel mai bun caz, suspendarea preşedintelui le poate aduce celor doi lideri ai USL puţină simpatie din partea propriului electorat. Cât va dura însă până când oamenii vor înţelege că, în realitate, se află în faţa unei imense gogoaşe politice?” se întreabă Gabriel Bejan în editorial….

în România Liberă o teorie – FMI a vrut să-i sărăceasca pe romani înainte de '89, pentru a-i scoate în stradă. Cercetătoarea germana Annely Ute Gabanyi argumentează, bazându-se pe cercetările şi analizele pe care le-a făcut, că regimul Ceauşescu nu ar fi vrut să-şi plătească datoriile la băncile occidentale, aşa cum scriu istoricii romani, ci a fost obligat să o facă. Astfel, de pildă, FMI i-a propus României în perioada 1982-1983 un acord stand-by prin care datoriile ţării să fie re-esalonate şi, în schimb, guvernul să aplice măsuri de austeritate extrem de drastice. Gabanyi explica mai departe ca, sub presiunea Occidentului, România a fost nevoită să dea înapoi banii împrumutaţi în anii '70, chiar cu preţul înfometării populaţiei. În acest fel, cancelariile vestice mizau pe două efecte: recuperarea banilor şi ieşirea în stradă a romanilor umiliţi

Clanurile chestorilor au fentat restructurarea, dezvăluie Adevărul. Unul dintre motivele invocate de Traian Igaş pentru restructurarea Internelor era numărul mare al celor care au fost angajaţi pe pile. După restructurare, toate rudele chestorilor au rămas pe funcţii.  O verificare sumară a declaraţiilor de avere arată că printrei cei 95% din cei picaţi la evaluare nu se regăseşte nicio nevastă sau copil de chestor ori colonel, adus în minister „din sursă externă".

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu