Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Ponta premier, miza negocierilor cu preşedintele pentru USL. Ce aşteaptă celelalte partide? (Adevărul)

Cuvântul de oroare (Jurnalul Naţional) - ”Nocturna” lui Ponta cu Băsescu şi negocierile cu UDMR declanşează REVOLTA ÎN PSD (Gândul) - Marea împărţeală tensionează USL (Evenimentul Zilei) - Trădarea care a făcut posibilă victoria USL (România Liberă)

Victor Ponta premier, miza negocierilor cu preşedintele pentru USL. Ce aşteaptă celelalte partide? (Adevărul)

Preşedintele Traian Băsescu a chemat, luni, partidele parlamentare şi minorităţile naţionale la consultări pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului României. Fiecare formaţiune invitată va merge la discuţiile cu şeful statului cu gânduri şi aşteptări diferite.
USL, câştigătoarea detaşată a acestui scrutin, va merge la negocieri cu aceeaşi propunere de premier. În viziunea liderilor Uniunii, Victor Ponta este singura variantă acceptabilă pentru funcţia de prim-ministru al României. Şi celalalte partide au însă aşteptările lor. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu va înainta propunerea de premier a partidului Forţa Civică, în timp ce liderul PDL Adriean Videanu consideră că acesta este un privilegiu al celor cu o reprezentare foarte bună în Parlament.

Cuvântul de oroare (Jurnalul Naţional)

„Premierul în exerciţiu şi preşedintele Senatului, însoţiţi de secretarul general al celui mai mare politic, se întâlnesc informal cu preşedintele României. Noaptea, pe fulgerătură, într-o semiclandestinitate jenantă. Oamenii de bună credinţă care i-au votat pe autointitulaţii intransigenţi se freacă la ochi stupefiaţi. Trădare e cuvântul care se aude peste tot. În faţa revoltei şi a dezamăgirii publice, drumeţii de noapte fac pe principialii şi anunţă semeţi, la televizor, că ei au caracter, bună creştere şi nu dau din casă. Că-i treaba lor ce-au discutat cu omul-regim. Şi a noastră să-i credem că totul e-n numele interesului naţional, nicicum al vreunei dorinţe de parvenire politică. Transparenţii şi amabili de odinioară, degrabă ameninţători cu suspendarea preşedintelui dacă mişcă-n front, au căpătat, în doar câteva zile, o aroganţă sfidătoare. Tupeul e ieşit din comun. Găsesc justificări pentru orice, se oţărăsc la lume, descoperă duşmani în ziariştii care i-au dus în spate până la urne, joacă prost rolul neînţeleşilor” scrie Victor Ciutacu. Comentariul integral este în Jurnalul Naţional.

”Nocturna” lui Ponta cu Băsescu şi negocierile cu UDMR declanşează REVOLTA ÎN PSD (Gândul)

Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan au declarat pentru gândul că se opun cooptării UDMR la guvernare şi că o decizie finală nu poate fi luată fără acordul Comitetului Executiv. În timp ce liderii din teritoriu sunt iritaţi de atitudinea avută în ultima săptămână de preşedintele PSD, Victor Ponta s-a retras pentru câteva zile alături de Liviu Dragnea la o partidă de vânătoare în judeţul Teleorman, susţin surse din PSD.

Marea împărţeală tensionează USL (Evenimentul Zilei)

PSD şi PNL îşi dispută ministerul Apărării şi pe cel al Finanţelor. Continuitatea lui Daniel Chiţoiu la cârma ministerului Economiei este pusă sub semnul întrebării.

Trădarea care a făcut posibilă victoria USL (România Liberă)

Dan Cristian Turturică  crede că „şansa reală ca dreapta să devină o forţă politică de amploare, care să scoată la vot milioane de români, este un nou partid. În care să se regăsească şi puţinii lideri ai PDL care au făcut o figură onorabilă până acum, dar mai ales oameni noi, profesionişti, care să intre în politică cu aceleaşi principii pe care şi-au clădit cariere de succes.
Demisiile lui Cristian Preda şi Sever Voinescu ar putea fi un prim semn încurajator că vremea naivităţilor, dar şi a comodităţii, a trecut. Rămâne de văzut ce va face Monica Macovei, dar mai ales câţi dintre cei ce astăzi se declară revoltaţi de victoria USL se vor implica pentru a pune umărul la construcţia unui partid care să câştige prin prezenţa la vot a susţinătorilor săi, nu prin absenţa unui rival autentic”.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu