Victor, de la victorie. A lui Blaga (Gândul)

victor-victorie-lui-blaga-gandul.jpg

Victor, de la victorie. A lui Blaga

Cum a ajuns Blaga şef la Senat (Adevărul). Alarmă: încasările din TVA sunt în picaj (Ziarul Financiar). Ne poate salva FMI şi în 2012? (România Liberă). „Cazul Jean Monnet: a fost  o orgie bahică, nu viol” (Evenimentul Zilei)

Victor, de la victorie. A lui Blaga. Editorialistul Marian Sultănoiu scrie în Gândul că “Vasile Blaga este noul preşedinte al Senatului . Este o mutare pragmatică şi inteligentă care-l aşează pe "credinciosul Vasile" în poziţia de spătar al preşedintelui -, refidelizând astfel o aripă puternică a PDL, şi întărind, în consecinţă, partidul. Şi, marea surpriză a etapei - preluarea Secretariatului General al Guvernului de către UDMR, în urma unui joc politic logic şi lipsit de scrupule. Nu mă îndoiesc că, în scurt timp, UNPR va primi şi el beteală, bomboane de pom şi un soldăţel de plumb, ca să nu resimtă frustrarea progeniturii vitrege”.

Preţul înscăunării lui Blaga e în România Liberă. Pe lângă şefia Secretariatului General al Guvernului acordată UDMR este posibil ca maghiarii să primească şi mai mulţi bani pentru colegiile lor.

Cum a ajuns Blaga şef la Senatcu acceptul şefului statului. Adevărul reamiteste ca că promovarea lui Vasile Blaga a venit după o perioadă de marginalizare în PDL: a demisionat din fruntea Internelor acum un an şi a pierdut în luna mai competiţia pentru şefia PDL, în faţa lui Emil Boc. De ieri, Blaga este al doilea om în stat, cel care i-ar ţine locul lui Traian Băsescu, în caz de „indisponibilitate". 

În Adevărul puteţi citi despre Cozmin Guşa, noul acţionar al Petromservice: "Cum am ajuns patron la Petromservice". Fostul politician a preluat cea mai bănoasa afacere a lui Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vinţu, după FNI: Petromservice. S-a asociat cu un alt apropiat al lui SOV, Măricel Pacuraru, judecat pentru capusarea Postei Romane. Vor să resusciteze o firmă pe care Liviu Luca şi Vinţu ar fi prejudiciat-o cu 83 de milioane de euro. Noii proprietari vor ca statul să recupereze aceşti bani şi să-i dea lor, adică fostei Petromservice, actuala Strategies-Reaserch-Investements SRL.

Alarmă: încasările din TVA sunt în picaj. Ţinta de deficit bugetar din 2012 este în pericol, anunţa Ziarul Financiar. Aceeaşi publicaţie observa că statul cheltuieşte 7,4 mld. euro pe bunuri şi servicii în 2012, cel mai mare buget la acest capitol după anul electoral 2008. De asemenea în Ziarul Financiar un interviu liniştitor cu Andreas Treichl, şeful Erste. Cel mai mare finanţator privat al economiei româneşti, susţine că nu se pune problema retragerii capitalurilor, ci dimpotrivă are bani să continue creditarea prin BCR. 

Ne poate salva FMI şi în 2012? România Liberă atrage atenţia ca acordul acoperă sub un sfert din necesarul de finanţare de anul viitor.

În fine, Evenimentul Zilei se ocupa de „Cazul Jean Monnet: a fost  o orgie bahică, nu viol”. Analizele de laborator şi investigaţiile amănunţite ale specialiştilor INML conduc la concuzia că între profesor şi elevă a fost un act sexual consimţit. Raportul care poate decide soarta dascălului de la Liceul "Jean Monnet", acuzat de viol, va ajunge astăzi pe masa anchetatorilor.

 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu