Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vorbe inutile (Evenimentul Zilei)

Cazul Sima, brokerul dispărut care a pus pe jar toată piaţa de capital (Ziarul Financiar) - Protestatarii din Pangratti au statut de flori de colţ şi sunt protejaţi prin lege. TVR a dat sporuri de 5 milioane de euro (Jurnalul Naţional) - Ce-au ajuns universităţile private: ziua - săli de clasă, noaptea - saloane pentru nunţi (România Liberă)

 

Cazul Sima, brokerul dispărut care a pus pe jar toată piaţa de capital (Ziarul Financiar)

Cristian Sima, fostul director al bursei din Sibiu, a dispărut de două săptămâni Clienţii firmelor sale de brokeraj (WBS Holding şi WBS România) nu-şi pot recupera banii şi nici nu ştiu dacă-i mai au. CNVM a început un control la firma de brokeraj WBS România şi continuă controlul la Sibex Poliţia din Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă. Pe lista clienţilor păgubiţi ar figura nume cunoscute din business şi din showbiz. Fostul ministru de finanţe, Daniel Dăianu, îşi caută banii, spune că pe hârtie aceştia existau, dar înştiinţările au fost false Cântăreţul Tudor Chirilă spune că nu mai este clientul lui Sima, dar că prieteni de-ai lui nu-şi mai pot recupera banii Sumele pe care Sima le-ar fi luat din conturile clienţilor capătă proporţii tot mai mari (se vorbeşte de 5-10 mil. euro)

Vorbe inutile (Evenimentul Zilei)

Mircea Cărtărescu reacţionează acuzatiilor la adresa sa din ultimele zile "În preziua în care aş fi putut lua premiul Nobel, am aflat că am mâncat cu linguroiul din banii publici, că imaginea mi-a fost construită de ICR, artificial, ca să facă propagandă lui Băsescu, că sunt agent de nu ştiu ce fel - nebunii paranoice de genul teoriei conspiraţiilor. Mult înainte de regimul Băsescu şi de ICR-ul lui Patapievici am luat şi de 4 ori Premiul Uniunii Scriitorilor, alţi bani publici. Nu e nimic de demontat, sunt numai lucruriînsăilate fără urmă de inteligenţă, cu singurul scop de a mă murdări cu orice preţ. Ce voi face dacă aceste campanii vor continua? Nu şiu, probabil că o să plec din ţară definitiv. Nu vreau să ajung să mă scuipe lumea pe stradă după 30 de ani de scris literatură.

De ce se încaieră galeria? (Jurnalul Naţional)

Într-o democratie autentică, războiul real se poartă doar între partide şi politicieni. În această ţară, urmând exemplul politicienilor, ziariştii, reprezentanţii ONG-urilor şi, până la urmă, chiar şi cetăţenii coboară în teren, fenomen care este nociv. În primul rând, pentru că, participând activ la lupta din arenă, nici ziaristul, nici ONG-istul şi nici cetăţeanul nu mai pot privi suficient de atent ceea ce fac competitorii. Şi nu mai pot judeca cu suficientă obiectivitate. Vinovate pentru această stare de lucruri sunt partidele pentru care, în aparenţă, o susţinere activă partizană reprezintă un avantaj pe termen scurt scrie Sorin Roşca Stănescu

Protestatarii din Pangratti au statut de flori de colţ şi sunt protejaţi prin lege. TVR a dat sporuri de 5 milioane de euro (Jurnalul Naţional)

Jurnalul Naţional a intrat în posesia centralizatorului tuturor sporurilor extrasalariale plătite în TVR în ultimele 20 de luni. Instituţia care a susţinut aberanta politică guvernamentală de tăieri de  venituri (inclusiv sporuri) în sistemul de stat a achitat angajaţilor săi, în perioada menţionată, aproximativ 5 milioane de euro. televiziunea publică se sufocă sub protestele din curtea proprie. Oamenii contestă, la vedere, procedura aleasă de ultima echipă de conducere, competenţa administratorilor şi politizarea. Nu se aude, însă, nimicdespre pierderea privilegiilor. Care-s mari, multe şi nefireşti pentru o piaţă liberă şi concurenţială.

Ce-au ajuns universităţile private: ziua - săli de clasă, noaptea - saloane pentru nunţi (România Liberă)

Instituţiile de învăţământ particulare fac eforturi disperate pentru a supravieţui în contextul reducerii numărului de studenţi. Un clasament al instituţiilor cu activitate de cercetare din România realizat de asociaţia oamenilor de ştiinţă Ad Astra scoate la iveală un adevăr trist: numeroase universităţi particulare sunt mult mai slab cotate decât o serie de licee din ţară, direcţii de dezvoltare, agenţii de mediu, institute, întreprinderi, combinate etc.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu