Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A vrut Iliescu să oprească execuţia Ceaușeștilor? (Evenimentul Zilei)

„Austeritate cu maşini noi şi prime de vacanţă” (România Liberă). „România duce o acută lipsă de cetăţeni” (Adevărul). „20 de ani de democraţie ne-au întors cu faţa la comunism” (Gândul). „Cât de prostănacă e strategia lui Geoană împotriva lui Ponta? (Evenimentului Zilei). „PDL nu este un partid de sfinţi” (Gândul). „Marko Bela dă să se retragă” (Evenimentul Zilei).

Ipoteză şoc: A vrut Iliescu să oprească execuţia Ceaușeștilor?”. Evenimentul Zilei scrie că „pe 25 decembrie 1989, Ion Iliescu ar fi semnat un act de comutare a sentinţei în procesul Ceaușeștilor”. Veridicitatea documentului e contestată vehement de fostul preşedinte. Un document făcut public ieri, 9 decembrie, de liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, ar putea schimba fundamental istoria Revoluţiei. Actul, care poartă semnătura lui Ion Iliescu, stipulează, negru pe alb, că preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale decretează „comutarea pedepsei capitale privindu-i pe condamnaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la detenţie pe viaţă". Deşi nu prezintă un antet sau o ştampilă oficială, documentul arată ca orice document semnat în perioada aceea de Ion Iliescu. Motivul comutării pedepsei frapează: „condamnatul a luat parte activă la încetarea luptelor printr-un ordin ferm dat în acest sens”. „O aiureală a celor care nu-i vor binele fostului preşedinte”, crede Gelu Voican Voiculescu.

Românii au o poziţie ambivalentă faţă de comunism şi ceea ce a însemnat comunismul”, reiese din sondajul realizat de CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi publicat de Gândul. Deşi cei mai mulţi dintre români cred că a existat o formă de represiune, că liderii regimului au beneficiat de privilegii, că victimele regimului comunist ar trebui să fie despăgubite (48 %), 59 % dintre ei susţin că instaurarea comunismului a fost un lucru pozitiv, noua orânduire - o idee bună, iar problema accesului la dosarele Securităţii şi adoptarea unei legi a lustraţiei sunt puţin sau deloc importante (52 %).

20 de ani de democraţie ne-au întors cu faţa la comunism”, constată Marian Sultănoiu, cu amărăciune, în editorialul Gândul. „Pot fi blamaţi cei cărora li s-a făcut astăzi, la două decenii de la "eliberare", lehamite de această buimacă libertate?! În niciun caz, atâta timp cât tocmai ei au fost cobaii "implementării" unei idei colosale, dar extrem de prost aplicate timp de 20 de ani în România – democraţia”.

România duce o acută lipsă de cetăţeni", spune într-un interviu pentru Adevărul, fostul preşedinte Emil Constantinescu. El este convins că „înainte să avem nevoie de instituţii reformate, avem nevoie de o societate reformată”. El constată că, de la momentul la care a fost ales şef al statului, poporul s-a schimbat.

În Adevărul citim şi criticile aduse pe blogul personal de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, la recentele afirmaţii ale lui Mircea Geoană. Năstase scrie pe blog că „declaraţiile lui Geoană i-au lăsat un gust amar şi modul în care acesta se auto-victimizează ridică multe semne de întrebare”. Năstase îl avertizează pe Mircea Geoană că încalcă „repetat şi excesiv” avertismentul primit din partea conducerii partidului.

Cât de prostănacă e strategia lui Geoană împotriva lui Ponta?”, se întreabă Silviu Sergiu în editorialul Evenimentului Zilei. Iată şi răspunsul: „De câte ori Ponta încearcă să-l excludă din PSD, fără a avea şi sorţi de izbândă, de atâtea ori acţiunile lui Geoană la bursa partidului cresc, iar imaginea să publică este aceea de supravieţuitor. Concomitent, poziţia lui Ponta în fruntea PSD se şubrezeşte”.

Evenimentul Zileimai scrie că „Marko Bela dă să se retragă”. După 17 ani la şefia UDMR, Marko Bela „înclină să facă pasul înapoi, urmând să dea mâine, 11 decembrie, un semnal oficial privind planurile sale în perspectiva Congresului Uniunii, din februarie 2011”.

Gândul o citează pe Elena Udrea: „PDL nu este un partid de sfinţi”. „Este inadmisibilă acţiunea PDL de a o feri pe Monica Iacob Ridzi de cercetarea DNA”, acuză Traian Băsescu. Pedeliştii spun că, deşi moral, „preşedintele are dreptate", ei continuă să o susţină pe colega lor.

În România Liberă citiţi şi despre „austeritate cu maşini noi şi prime de vacanţă”. Premierul Emil Boc a declarat despre bugetul pe 2011 că este unul „orientat spre dezvoltare". Anexele pentru fiecare instituţie în parte arată însă că în unele cazuri este mai degrabă vorba de „dezvoltarea" demnitarilor cu maşini şi mobilă nouă. La prima vedere, sumele alocate pentru 2011 fiecărei instituţii sunt mai mici decât în 2010. Situaţia este discutabilă însă. Fie pentru că în unele cazuri scăderea, şi aşa mică, vine după o creştere substanțială, în 2010 faţă de 2009, fie pentru că prin reducerea personalului s-au redus şi cheltuielile, dar nu s-au păstrat proporţiile. Adică, „la unele instituţii s-au mutat sume de bani de la un capitol la altul”, scrie România Liberă.

Desfiinţarea Aeroportului Băneasa, o afacere imobiliară de 300 milioane de euro în Otopeni”, anunţă Financiarul. „Mutarea curselor low cost pe Henri Coandă  înseamnă că aeroportul din Otopeni va trebui extins cu 600 ha”. Această intenţie va declanşa speculaţii imobiliare în zonă, aşa cum s-a întâmplat în 2008 în sudul Capitalei.

 
Revista Presei Româneşti la RFI România