Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


WC-ul de aur. Şi nişte clanţe (Gândul)

248762-ponta-ap-photovadim-ghirda.jpg

Foto: AP (via romanialibera.ro)

Băsescu, o plecare urâtă (Jurnalul Naţional) - USL poate fura 2 milioane de voturi la referendum (Evenimentul Zilei) - Cetăţenii turmentaţi (Adevărul) - Familia Ponta a încheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Basescu, chiar in timpul protestelor din ianuarie! (România Liberă)

 

WC-ul de aur. Şi nişte clanţe (Gândul)

Un comentariu semnat de Florin Negruţiu după ce Victor Ponta i-a dus pe ziarişti cu microbuzul să vadă luxul în care vrea să se scalde Dictatorul după ce n-o mai fi la Cotroceni. Jurnalistul atrage atenţia că „de la Ceauşescu încoace, toţi, dar absolut toţi s-au bucurat de luxul guvernării, ocupând prioritar vilele din Primăverii, uneori chiar înainte de validarea rezultatelor electorale. Decât să facă acum nişte scene de fată mare, V. Ponta ar putea lua o decizie cu adevărat curajoasă: să vândă, urgent, la preţul pieţei, toate vilele de protocol din fondul RA-APPS. În fond, Regia e sub el. Dar are cineva interes să se piardă "patrimoniul"? Nu-i păcat acum, după renovare?!”

Băsescu, o plecare urâtă (Jurnalul Naţional)

“Traian Băsescu apelează la ultima soluţie: boicotarea referendumului. Truc murdar? Evident, da. Înseamnă că e disperat: singura variantă care-i mai dă ceva şanse în păstrarea funcţiei este neparticiparea la vot şi invalidarea referendumului. Îi iese planul? Probabil că nu. Cariera lui politică se termină aici: dat afară de la Cotroceni prin votul popular.
Dar nu se va da bătut uşor. Ca de obicei, are şi un plan de rezervă. De pildă acuzaţia de fraudare a referendumului de duminică şi, implicit, de nerecunoaştere a rezultatelor. Sunt de luat în calcul şi astfel de variante extreme” crede Gheorghe Voicu.

Băsescu "USL poate fura 2 milioane de voturi" (Evenimentul Zilei)

Preşedintele suspendat al României atrage atenţia asupra "elementelor de insecuritate" de la referendum şi susţine că boicotul PDL este o metodă de a combate frauda. Despre prezenţa la urne Traian Băsescu spune, în interviul acordat în exclusivitate EVZ, că estimările din sondaje sunt în jurul a 40%. Şeful statului a vorbit şi despre pierderile bugetului de stat, cauzate de actuala criză politică: 7 miliarde de dolari.

Cetăţenii turmentaţi (Adevărul)

Mircea Vasilescu sintetizează astfel situaţia actuală “majoritatea USL, care de două luni săvârşeşte abuz după abuz şi a dus de râpă imaginea României, îi invită pe cetăţeni să-l destituie pe „dictator", iar preşedintele ales îi îndeamnă să stea acasă, ca să-l ajute să revină la Cotroceni prin invalidarea referendumului. Cetăţenii, turmentaţi sau nu, vor face ce vor crede de cuviinţă. După 29 iulie, se vor trezi cu aceleaşi probleme. Plus o jumătate de an pierdută în cafteli politice inutile şi o ţară care a redevenit oaia neagră a Europei”.

Reportaj sub acoperire din mijlocul armatei PSD: "Dacă la ora 17, la secţia 93 să zicem, nu s-a ieşit decât 40%... acţionăm în forţă" (Gândul)

Sub pretextul unei inspecţii prin sondaj, gândul a contactat 14 primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi in scopul de a obţine cât mai multe voturi pentru a valida referendumul şi pentru a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. Un primar din Bistriţa-Năsăud a povestit că va folosi chiar şi maşina primăriei pentru a transporta alegătorii. Un viceprimar din Vrancea a relatat reprezentantului de la centru că are o organigramă cu 50 de persoane care vor duce votanţii la urne. Unii primari au cerut de la organizaţia centrală benzină pentru maşini sau bani pentru rachiul şi plăcintele ce urmează să fie împărţite în ziua votului.

Familia Ponta a încheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Băsescu, chiar în timpul protestelor din ianuarie! (România Liberă)

În timp ce premierul critica oamenii de afaceri din jurul lui Traian Băsescu, rudele sale făceau afaceri cu aceştia. O companie ce aparţine familiei Ponta a încheiat în ultimii cinci ani contracte cu statul in valoare de aproape 100 de milioane de lei. Culmea, această firmă a făcut afaceri, tot pe banii statului, inclusiv cu celebrul grup de la Golden Blitz, considerat apropiat de Elena Udrea şi Traian Băsescu. Până acum nu au existat multe informaţii despre afacerile pe care Victor Ponta, sau membrii familiei sale, le-ar fi făcut cu instituţiile publice. Datele apărute în presă se referă la contractele de asistenţă juridică pentru Complexul Turceni încheiate de Casa de Avocatura Şova şi Asociaţii (unde Ponta a fost asociat). Aceste contracte pot fi considerate însă firimituri în comparaţie cu afacerile familiei Ponta cu instituţiile publice, descoperite acum de România Liberă.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu