Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câinii comunitari: o soluţie?

4 octombrie : Ziua Internaţională a Animalelor…Un prilej pentru rediscutarea problemei europene a bunăstării animalelor, asupra căreia Parlamentul European s-a pronunţat deja prin adoptarea unei declaraţii prin care i se cere Comisiei Europene să dea o directivă prin care să se impună statelor membre o legislaţie unitară pentru gestionarea câinilor şi a pisicilor, care să excludă metodele “inumane” de rezolvare a situaţiei animelor, în special a celor fără stăpân.

În acest context, la Cernavodă, asociaţia Save the dogs a venit cu un exemplu de “bune practici” încercând să arate că lucrurile se pot rezolva şi altfel decât se întâmplă în prezent în România…

Mă aflu într-un adăpost de câini dar nu orice fel de adăpost : este primul centru de primire a animalelor fără stăpân după standarde europene din România. Unde ?

Câinii comunitari: o soluţie? Un reportaj de Lea Berzuc

AscultăDownload

Lângă Cernavodă, la câţiva kilometri doar de Constanţa unde anual şi ilegal se omoară 6000 de câini vagabonzi, după cum acuză Save the dogs, asociaţia care de ani de zile se luptă să schimbe mentalităţile în Cernavodă şi Medgidia şi să demonstreze că doar programele de sterilizare, dublate de educarea populaţiei, vor rezolva problema câinilor comunitari.

Bilanţul Save the dogs : 18 mii de animale sterilizate, peste 600 de câini daţi în fiecare an în adopţie şi acum...Footprints of joy, noul adăpost… “Footprints of joy“ înseamnă paşi de bucurie şi cred că numele acesta înseamnă mult...Dacă vă uitaţi la antetul nostru vedeţi urme de cai, de căţei, de pisici, dar şi de om pentru că acesta este un loc şi pentru oameni, nu numai pentru animale“, spune Sara Turetta, preşedintele Save the dogs.

Cu răbdare, ea a strâns în ultimii trei ani din donaţii, ale românilor care au dat 2 la sută din salariu, ale străinilor şi altor asociaţii, dar şi din fonduri locale cei 600 de mii de euro pentru a construi acest adăpost. Reţeta : “Reţeta este pasiunea, este corectitudinea, transparenţa când foloseşti fondurile pentru că dacă vrei să atragi donatori trebuie să arăţă că faci, să dovedeşti că tot ce realitezi este pentru animale, nu din interes personal. Adăpostul face parte dintr-un proiect mult mai amplu : un adăpost nu rezolvă problema câinilor, trebuie şi sterilizări, indentificarea câinilor cu stăpân dar fără concursul autorităţilor, o asociaţie nu poate rezolva problema...Eu chiar am invitat mai mulţi primari din România să vadă. Adăpostul va fi deschis tot timpul pentru că ne dorim "să fim un exemplu", spune Sara Turetta. 

Dar ce înseamnă adăpost european? Andreea Manea, responsabil de proiecte, îmi explică : “Sunt mari spaţii, alocate după normele europene, câinii pot sta şi în interior dar au acces oricând afară, în interior sunt nişte paturi de plastic în care iarna se vor pune paie, alimentarea cu apă se face prin sistemul  “prea plin”, adică atunci când s-a golit castronul este umplut automat...Eu cred că animalele sunt fericite pentru că se vede că sunt fericite...De fapt, cel mai important, nu este un adăpost în care câinele să rămână toată viaţa, e mai mult un spaţiu de tranziţie între stradă şi viitoarea familie", spune Andreea Manea.


Footprints of joy nu se vrea aşadar doar un adăpost, ci un centru educativ unde Sara Turetta speră că vor veni în primul rând primarii din alte localităţi să se inspire, acei primari care otrăvesc, maltratează şi ucid câinii comunitari, că aşa e mai simplu, cum s-a întâmplat şi cu fostul primar din Cernavodă. Noul primar, Gheorge Hânsa însă spune că  “pur şi simplu a fost un partener pozitiv faţă de situaţia câinilor fără stăpân”.


La Footprints of joy Sara Turetta speră că vor veni cu plăcere şi cei care vor să adopte un câine, o pisică, un măgăruş, un cal, chiar dacă doar “de la distanţă”, adică asigurându-le fonduri sau hrană. Familia Bertini a făcut-o deja : cei doi soţi se ocupă de doi ani de zile de Mito, un căţel prietenos, căruia îi asigură toate cele necesare de la hrană, la vaccinări anuale. Pentru că familia Bertini a participat şi la sponsorizarea adăpostului, ţarcul lui Mito poartă numele fostului lor câine lup, Kuma. “În memoria lui noi vom ajuta aşa cum putem tot ceea ce Sara Turetta face în acest adăpost”, îmi spune doamna Bertini.
Sara Turetta mai speră şi în voluntariat, al tuturor celor care doresc să schimbe mentalitatea...Franco Aloisio, de ani de zile implicat prin Fundaţia Parada în protecţia copiilor străzii, e voluntar Save the dogs şi spune că merită pentru că “Sara a lucrat foarte mult şi foarte bine în acest sens, având un impact la nivel local dar şi naţional”.

E miezul zilei...Primii vizitatori şi potenţiali adoptatori au venit...Printre ei Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii de la Bucureşti care a intrat într-unul din ţarcuri şi s-a îndrăgostit de câţiva puiandrii... “Este un proiect minunat...Este un proiect cu adevărat european având elemente din mai multe ţări, inclusiv din Marea Britanie care s-a implicat în proiect...Eu unul cred că ceea ce se întâmplă aici aduce multă speranţă nu doar pentru animalele din centru, care au perspectiva de a fi adoptate, dar şi o speranţă pentru umanitate...Felul în care oamenii tratează animalele spune totul despre caracterul lor şi aici văd mult respect pentru câini şi celelalte animale...magăruşi şi cai..., spune Martin Harris.


“Ce vin străinii să ne dea nouă lecţii“, a tunat pe lângă mine vocea unui şofer pornit să ucidă toţi câinii fără stăpan...Nimeni nu vă dă lecţii, dar... “în Italia noi credem că a fi în Uniunea Europeană înseamnă şi a iubi şi a apăra toate animalele şi în special câinii, cei mai buni prieteni ai omului...Centrul acesta este o structură de avangardă la Cernavodă unde Sara Turetta deja de multă vreme se ocupă de câinii comunitari, de sterilizarea şi adoptarea lor...În ceea ce priveşte protecţia animalelor în România, înţelegem că guvernul şi parlamentul au alte priorităţi, dar le invităm totuşi pe politicienii români să se preocupe de protecţia animalelor pentru că este o datorie ca să nu spun o obligaţie a lor în calitate de cetăţeni europeni’, îmi spune ambasadorul Italiei, Mario Cospito.


Proiectele Save the dogs nu se opresc aici : după ce vor termina şi clinica veterinară şi casuţa pisicilor, vor încerca să multiplice iniţiativele de sterilizare, programele educaţionale şi împreună cu primăria Cernavodă să realizeze un recensământ al animalelor, microciparea lor, toate pentru prevenirea abandonului…Până la urmă, sunt primii paşi spre schimbarea unei atitudini şi chiar a imaginii României în afară, spune europarlamentarul Andrea Zanoni, unul dintre apărătorii drepturilor animalelor în legislativul european. “E o zi splendidă pentru mine ca reprezentant al asociaţiilor de protecţia mediului şi apoi ca eurodeputat...Am auzit mereu vorbindu-se de România ca despre o ţară unde animalele nu sunt iubite de unii cetăţeni şi unde sunt mari probleme. Pentru mine deschiderea acestui centru este ca o rază de soare, ca o lumină...Este un centru de avantgardă şi sunt fericit că am venit aici. Este meritul Sarei Turetta de la Save the dogs care sper ca astfel să deschidă un nou drum şi să ajute la deschiderea unor centre similare şi în alte oraşe pentru că rezolvarea problemei câinilor comunitari este şi rezolvarea unei probleme de siguranţă a cetăţenilor », îmi spune europarlamentarul italian.


Bucureşti, 4 octombrie seara…Deschid televizorul după vizita la Footprints of joy : “Imagini de groaza pe o strada din centrul orasului Suceava. Mai multi caini zaceau aseara morti pe trotuar, iar altii se stingeau in chinuri, sub ochii trecatorilor. Oamenii dau vina pe autoritatile locale si spun ca animalele ar fi fost otravite. Primaria respinge acuzatiile, iar cei de la Directia Sanitar-Veterinara sustin ca nu mai au cum sa faca analize, ca sa afle cauza mortii, pentru ca lesurile au disparut peste noapte “. Vă întreb şi dumneavoastră, cum vedeţi rezolvată problema animalelor fără stăpăn? Aşa sau aşa…

Câinii comunitari: o soluţie? Un reportaj de Lea Bezuc
1889