Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când o vioară întâlneşte o chitară

vioara-chitara.jpg

Când o vioară întâlneşte o chitară

Muzica lui Enescu, Vivaldi, Led Zeppelin, Queen sau Jobim pune la încercare orice muzician. Pe scenele bucureştene există însă un concept destul de nou prin care Cristian Horia şi Emilian Florentin Gheorghe cu o chitară şi o vioară reuşesc să înlocuiască ce ar putea face o orchestră întreagă.

În liniştea din grădina Ceainăriei Cinci sunetul de vioară acompaniat de chitara acustică te prinde din prima prin repertoriul foarte cunoscut al trupelor mari consacrate pe scenele lumii. Unicitatea vine din combinaţia, alternanţa şi continuitatea pe care prin cele două instrumente, Cristi şi Emilian reuşesc să le îmbine perfect. Rezultatul este o nebunie de sunete. De la Vivaldi la Bach, de la Led Zeppelin la Queen.  Acordurile de Vivaldi răsună de pe scena aşezată sub nucul bătrân din grădina înconjurată de copăcei, ale căror frunze fac umbre imense pe casa veche a Ceainăriei Cinci. Vioara şi chitara sunt acompaniate şi de greierii ascunşi prin iarbă care îşi fac propriul lor concert în fiecare seară. Cristian Horia la vioară şi Emilian Florentin Gheorghe la chitară sunt la primul lor proiect acustic împreună. De mai bine de un an ei îşi îmbogăţesc repertoriul cu melodiile cunoscute de orice iubitor de muzică. După cum spun chiar cei doi, fac un amestec de piese de jazz, rock şi muzică clasică. "Noi ne-am găsit şi din acel moment ne-a făcut foarte multă plăcere să cântăm împreună, având un repertoriu practic nelimitat ne-am gândit că asta e momentul în care s-a întâlnit o vioară cu o chitară. Ne gândim să prindem cât mai multă lume în primul rând cu muzica clasică, pentru că eu cred că este deocamdată mult prea puţin promovată. Şi știu că există o prăpastie între oamenii de muzică clasică şi restul. Eu cred că multă lume poate să asculte muzică clasică. Şi în al doilea rând mai furăm un Queen, un Deep Purple, vechile noastre rockerii şi bineînţeles jazz", spune violonistul Cristian Horia. "Am cântat Piazzola, Vivaldi, Django, Queen, Deep Purple şi pe final bineînţeles George Enescu pentru că suntem români şi când cântăm Rapsodia simţim că redăm o parte din sufletul românesc",  spune Emilian Florentin Gheorghe.

Concertul "When Violin meets Guitar" se încheie cu Rapsodia Română a lui George Enescu, aplauzele audienţei după o o astfel de interpretare cer mereu un bis de final.

Un reportaj RFI 360 de Liliana Simionescu.

 
Un reportaj RFI360, realizat de Liliana Simionescu