Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colecţionari români, aşteptaţi să ia parte la licitaţia de la Paris

nicolae-grigorescu.jpg

Colecţionari români, aşteptaţi să ia parte la licitaţia de la Paris

Două tablouri semnate de marele pictor român Nicolae Grigorescu sunt scoase, miercuri,  la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de casa Drouot din Paris E vorba de "Cap de ţărancă - sau Tânăra ţărancă româncă" evaluat între 40-50 de mii de euro şi "Cioban cu câine" evaluat între 25-30 de mii de euro. Licitaţia va începe de la ora 14, ora Parisului (15, la Bucureşti) iar organizatorii îi aşteaptă pe marii colecţionari români de tablouri.

Sume care sunt mult sub cota lui Grigorescu în România, unde tablouri de ale sale au atins şi aproape 300 de mii de euro. Vasile Damian a întrebat-o pe Isabelle Boisgirard, cea care va conduce licitaţie de miercuri, care este interesul acestei vânzări care nu cuprinde doar tablouri de Nicolae Grigorescu:

E o mare oportunitate pentru casa noastră de licitaţii. E vorba de tablouri ale unor pictori, care au urmat în secolul 19 aşa-zisa şcoală de la Paris. Printre ei mulţi pictori din Europa de est care au emigrat sau au trăit o parte din viaţa lor în Franţa.

Aceasta licitaţie ne permite să ne facem cunoscuţi în această parte a continentului şi în particular în România. Nu prea cunoaştem clienţi români dar sper că prin această licitaţie să intrăm în contact cu mari colecţionari care sunt interesaţi de astfel de tablouri".

Vom vedea aşadar dacă această vânzare va avea un efect de boomerang, cu alte cuvinte, dacă după aceea vor reapărea în Franţa alte tablouri româneşti.
Cum nu există multe tablouri ale unor pictori români care au fost scoase la licitaţie în Franţa, Isabelle Boisgirard îmi spune că "îi este foarte greu să se pronunţe acum, nu poate face vreun pronostic"

Ţinând cont că tablourile lui Nicolae Grigorescu s-au vândut cel mai bine la licitaţii organizate în România, m-am întrebat dacă nu de acolo ar putea veni viitorii cumpărători. Răspunsul este da şi nu:

"Casa de licitaţii Boisgirard este aşadar în contact cu eventuali cumpărători români dar care nu mai trăiesc în România ci sunt mai degraba dispersaţi în Europa" îmi spune Isabelle Boisigirard.

Curios să aflu cui aparţin cele două tablouri de Nicolae Grigorescu scoase la licitaţie, m-am lovit cum era de aşteptat de o semi-tăcere impusă de secretul profesional.

În fapt, mi se spune în cele din urmă, e vorba "despre o doamnă destul de în vârstă, de origine română şi care a trăit o parte din viaţa în România dar care a emigrat apoi în Franţa la începutul secolului trecut".

Din informaţiile pe care le deţinem, reiese că dacă cele două tablouri de Grigorescu se vând bine şi aici la Paris, altele din aceeaşi colecţie ar putea fi scoase şi ele la licitaţie. În particular, respectiva doamnă "în vârstă" al cărei soţ era mare colecţionar de artă, ar mai deţine şi o variantă a celebrului "Car cu boi".

 
Isabelle Boisgirard intervievată de Vasile Damian