Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Dedicated Waltz" în memoria lui Johnny Răducanu

petrica-andrei.jpg

"Dedicated Waltz" în memoria lui Johnny Răducanu

Cu o istorie bogată, cu un prezent efervescent compus din mici dar de multe ori impresionante concerte prin cluburi până la festivaluri importante în care sunt invitați importanți artiști din străinătate, jazz-ul în România pare să fie un produs consumat doar de cei încăpățânați, adevărați cunoscători ai genului sau poate doar oameni dispuși să își investească timpul și răbdarea în altceva.

Săptămâna trecută discografia muzicii jazz românești s-a îmbogățit cu un nou disc la a cărui lansare au fost prezenți prea puțini oameni, dar cu siguranță dintre cei mai valoroși.

Pianul lui Petrică Andrei, răsună dintr-un mic bar la subsol pe bătrânul Lipscani. Petrică Andrei a debutat încă din studenție. Se întâmpla la Festivalul de Jazz "Sibiu '93", unde a primit premiul întâi. A participat apoi la Concursul pentru pianiști de jazz de la Vilnius, Lituania, la Concursul Internațional de la Gexto, cu grupul "Soft Triangle", la Festivalul "Jazz Napocensis", la Concursul de interpretare din cadrul Galelor Jazz-ului "Costinești '99", însă și la competiția pianistică europeană "Marțial Solal" de la Paris. Astăzi Petrică Andrei este unul dintre cei mai apreciați pianiști de jazz din țară. Acum a lansat un disc numit a€œDedicated Waltz”, album în memoria lui Johnny Răducanu.

Petrică Andrei: "Discul Dedicated Waltz aș putea spune că este o mare realizare pe care am reușit să o am anul acesta și mă bucur foarte mult că am reușit, în sfârșit, să fiu pe un disc cu bateristul numărul 1, Tudy Zaharescu și contrabasistul Răzvan Cojanu. Le mulțumesc pentru că au fost alături de mine. Discul conține șapte compoziții pe care le-am adunat în ultimii ani și acum am reușit să le pun pe suport audio." 

Petrică Andrei a studiat jazz-ul cu profesorul Marius Popp, a terminat liceul de muzică Dinu Lipatti și Academia de Muzică București. Un artist premiat atât în România dar și în Europa. Două albume ale sale au fost premiate de Uniunea Compozitorilor cu titlul de "Cel mai bun album al anului", este vorba de "Tribute to Herbie Hancock" și "Joy of Life". Din păcate, premiul obținut de un album nu asigură în România și o mai bună expunere, reflectată eventual prin vânzările discografice. Romulus Arhire, producător executiv al discului prin Soft Records, știe asta cel mai bine.

Romulus Arhire: "Nu există un public foarte mare din păcate, spre deosebire de alte țări care au părăsit regimul comunist cam în aceeași perioadă cu noi, și amintesc aici Polonia unde un disc de jazz are o cu totul altă vizibilitate, e vorba de 100.000 până la 300.000 de copii vândute, ceea ce arată o diferență. În ceea ce ne privește pe noi, nu atât să ne facem datoria ci mai mult să ne facem o plăcere încercând să edităm cele mai reușite prestații artistice ale artiștilor noștri." 

Garbis Dedeian, Aura Urziceanu, Anca Parghel, Decebal Bădilă, Cristian Soleanu, Marin Petreache Pechea, Richard Galliano sau Olivier Gâţo... sunt doar câțiva artiști dintr-o listă lungă, artiști alături de care Petrică Andrei a cântat. Fiecare colaborare reprezintă de fapt un răsfăț atât pentru artistul nostru dar și pentru fani, iubitorii genului, adevărați cunoscători ai fenomenului care și-au dedicat viața sunetului muzicii. Printre aceștia se află și Florian Lungu.

Florian Lungu: "În fiecare oră se nasc pe lume discuri, discuri, discuri, din ce în ce mai multe, dar pentru noi înseamnă un eveniment, înseamnă o nouă cărămidă adugata la fundamentul jazz-ului autohton, iată la ora actuală începe să se echilibreze, să se așeze. Există generația de aur, generația de monștrii sacri, care s-a cam perimat, a rămas doar Marius Popp, care i-a fost lui Petrică Andrei un fel de mentor la începutul activității sale. A apărut generația a doua, generația de mijloc, căruia îi aparține și Tudy Zaharescu sau Mircea Tiberian. Există la ora actuală în România cel puțin trei universități care au specializări de jazz. Faptul că există forme de învățământ superior muzical, în domeniul jazz-ului, este foarte important pentru că, cei care se pregătesc pentru această nobilă misiune culturală, să aibă un punct de plecare solid și să fie stăpâni pe meserie cum se spune. Din acest punct de vedere l-aș recomanda pe Petrică Andrei drept un exemplu de echilibru. Echilibru între talent și educație muzicală, echilibru între tehnică instrumentală și inteligență, construcția, arhitecturii muzicii, între forța și emoția exprimării, un om care are toate argumentele că să se exprime pe sine într-un mod pertinent și cât se poate de convingător."

"Fuzzion Fashion" se cheamă seria de discuri de la Soft Records în care o să găsiți și această realizare semnată Petrică Andrei Trio "Dedicated Waltz", un disc despre care tot Florian Lungu scrie pe coperta discului, așa cum un oenolog explică gustul valoros al vinului: "Discursul sonor se vădește în genere viu, eclatant, pigmentat cu accente ludice și înnobilat de bogăția veșmântului armonic (...), iar paleta expresivă pendulează între romantismul de bun gust și vehemența unor învolburări năvalnice, nebănuit de tumultoase".

 
Reportaj RFI 360 - lansarea albumului "Dedicated Waltz" în memoria lui Johnny Răducanu