Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Designerii Casei Regale a Thailandei la București

ilustratie-frames-style1.jpg

Prima ediție Frames of Style la București

Designerii Casei Regale Thailandeze şi-au prezentat la Bucureşti cea mai nouă colecţie vestimentară. Frames of Style a reunit designeri de modă de pe trei continente: Europa, Asia şi America de Nord. Prezentarea de modă a fost completată de artista japoneză Miyuki Ueda care a pictat cu cerneala neagră, în tehnica numită în Japonia sumi-e, tehnică adusă din China în Japonia de călugarii budişti Zen.

Ying şi Yang, culorile Japoniei, sumi-e şi iubire acestea sunt cuvintele care ar descrie prima ediţie a Frames of Syle de la Bucureşti. Invitaţi speciali designerii Casei Regale a Thailandei care şi-au prezentat două colecţii în antiteză. Este vorba de "Kunitar" marca Sarudei şi "8E88" marca soţului ei, Chinachan Nimpitakpong. Show-ul începe cu creaţiile Sarudei. Pe podium ca într-o joacă de copii apar modelele, desculţe, îmbracate în rochii din combinaţii de dantele, voaluri şi ţesătură cu goluri croşetate în ochiuri largi, în diferite nuanţe de alb. Rochiile în alb palid, alb gălbui sau alb cenuşiu cu inserţii de bej, cu broderii minimaliste de forme şi dimensiuni neregulate sunt accesorizate cu pălării sau flori croşetate în păr. Pe scenă, în timpul prezentării apare o asiatică nu foarte înaltă cu un păr blond, lung şi foarte bogat. Jucăşă ca o scolariţă, zburda printre faldurile rochilor purtate de modele înalte. La final ne dăm cu toţii seama că este Saruda creatoare hainelor. Când am întrebat-o despre inspiraţia colecţiei Kunitar, Saruda mi-a vorbit despre iubire:

"Eu sunt o romantică, acesta este conceptul meu pentru că brandul meu este "Kunitar". Kung înseamnă numele meu, "ni" soţul meu şi "tar" înseamnă romantic acesta este conceptul meu. Când mă gândesc la colecţia mea mă uitîin jurul meu, ce se întamplă cu mine... Acum mă gândesc la iubire pentru că iubesc, iubesc unde locuiesc, îmi iubesc soţul, îmi iubesc familia, este multă dragoste în jurul meu şi de asta mă gândesc mereu la iubire. Cineva mă întreba de curând unde se pot purta hainele mele? Am răspuns că se pot purta oriunde, atunci când te trezeşti, când dormi sau chiar la nuntă."
Rep: Ai folosit foarte multe materiale interesante, toate în alb. De ce alb?

Saruda Nimpitakpong: "Este important pentru că astăzi vorbim de încălzirea globala, o problema serioasă. Astfel am ales materiale cu o culoare naturală, diferite nuanţe minimaliste de alb realizate din frunze de ceai pentru că nu sunt substanţe chimice în ele."

Rep: Te-am văzut pe scenă, tu faci parte din show...

Saruda Nimpitakpong: "Fetele nu ştiau că o să fiu cu ele. Chiar dacă noi am repetat împreună, ca artist, mi se pare interesant să fiu acolo. Aşa le pot face să înţeleagă ideea mea şi ceea ce vreau."

Rep: Spectacolul e foarte jucauş. Erai pe podium ca o fetiţă voioasă, jucându-te peste tot.

Saruda Nimpitakpong: "Da, uneori ne îndrăgostim, simţim iubirea şi suntem voioşi aşa cum v-am arătat pe podium. Datorită iubirii simţim fericire sau tristeţe, în final noi vrem iubire."

 

 

 

Dacă albul, iubirea şi încalzirea globală au inspirat-o pe Saruda, colecţia soţului său Chinachan este antiteza. Negrul, tăieturile în colţuri, volanele, salopetele, jachetele bărbăteşti şi sacourile cambrate au poate în comun doar dantela care este de data asta neagră. Chinachan spune că a ales negrul special pentru prezentarea de la Bucureşti. 

"În Thailanda, În Bangkok brandul meu 8E88 este în alb ţi negru. Aici, la Bucureşti pentru că am aflat că sunt multe muzee şi despre istorie m-am gândit să aduc totul în negru." spune Chinachan Nimpitakpong.

Rep: Deci ai încercat ceva clasic, fetele arătau foarte gothic pe podium. Ce materiale ai folosit la acestă colecţie?

Chinachan Nimpitakpong: "Uneori am folosit inserţii de dantelă dar şi stofă. Aceasta colecţie scoate în evidenţă ideea că uneori femeile pot avea feminitate chiar dacă pot purta o jachetă ca un bărbat."

Rep: Este o combinaţie interesantă în acest show, aş putea spune un fel de Ying şi Yang pentru că Saruda are colecţia albă, cu multă bucurie, iar tu scoţi în evidenţă partea întunecată din interiorul femeii. Crezi că negrul sau hainele bărbăteşti pot scoate la suprafaţă feminintatea dintr-o femeie?

Chinachan Nimpitakpong: "Da, cred asta, de cele mai multe ori femeile au un look copilăresc, sunt drăguţe, drăgălaşe, însă atunci când lucrează, la birou dacă o femeie îmbracă astfel haine poate avea o imagine serioasă, puternică."

Dacă jocul de nonculori alb-negru al designerilor thailandezi a captat atenţia publicului, pata de culoarea la Frames of Syle a fost colecţia Irinei Irimia. Absolventa Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti a creat Japanese Jungle Jam Trilogy. Rochii în culori vii din care nu lipsesc roşul intens şi verdele. Colecţia este inspirată din filozofia japoneză spune Irina Irimia. " Am avut ideea asta în momentul în care am început să concep o colecţie de inspiratie japoneză pentru că anul acesta am reuşit să ajung în Japonia şi m-a inspirat foarte mult. Am creeat această trilogie tocmai pentru că cu fiecare parte, prima, a doua şi a treia simţeam că reies idei noi şi combinaţii de materiale şi culori, cromatici noi si am ajuns aici. Am folosit bumbac, mătase vâscosză, tafta. O parte sunt materiale aduse din Japonia, este draguţ mixul dintre aceste materiale care au o suprafeţe foarte speciale, diferite de cele găsite la noi."

Seara asiatică de la Frames of Style s-a încheiat cu o demonstraţie de "sumi-e", o premieră în România. Este vorba de o tehnica de pictură cu cerneala neagră adusă din China în Japonia de călugării budişti Zen, în secolul XIV. Artista japoneză Miyuki Ueda şi-a prepartat singură cerneala într-un mojar în care se zdrobeşte un baton de cerneală numit în japoneza sumi. Cu pensule tradiţionale de diferite mărimi, din păr de animal, artista a desenat pe o hârtie specială de doi metri lungime un dragon şi un tigru. Miyuki Ueda vorbeşte despre arta scrisului numit şi suibokuga. "Sumi-e este influenţat de ceea ce simţi în interior, de partea spirituală. Atunci când pictez ceea ce simt se transpune în desen. Arta sumi-e are la bază cultura şi spiritul Zen. Când desenezi este cel mai bine să laşi gândurile la o parte, să fii relaxat, atmosfera trebuie să fie una specială pentru că eşti influenţat de ceea ce se întamplă în jur. De exemplu astăzi a fost destul de dificil să mă concentrez pentru că au fost foarte mulţi oameni, puţin zgomot."

Pentru "sumi-e" se foloseşte numai cerneala neagră. Partea inedită a acestei tehnici este faptul că din momentul în care se trasează o tuşă cu pensula nu se mai pot face corecţii ca în cazul picturii în ulei sau al desenului în creion.

 
Reportaj RFI 360 - Designerii Casei Regale a Thailandei la București