Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gaudeamus – vânzarea de carte în notă optimistă

În weekend a fost aglomerație la Romexpo, unde s-a desfășurat târgul de carte Gaudeamus. Mai multe detalii aflăm din reportajul realizat de Adina Scorțescu.

E sâmbătă înspre amiază. Afară bate un vânt rece și se vând plăcinte cu brânză, castane coapte și vin fiert. Înăuntru e cald și poți cumpăra DVD-uri, reviste și multe cărți, unele proaspăt ieșite de la tipar. Ca de exemplu „Fanaticii Apocalipsei”, a lui Pascal Bruckner și „Adulter cu smochine și pescăruși” - primul roman al istoricului Adrian Cioroianu. Vizitatorii care nu stau la coadă pentru autografe, se strecoară printre standuri, cu jachetele pe braț și punga plină de cărți în mână. Nu puțini au venit împreună cu familiile.

Există reduceri de preț și oferte speciale: DVD-urile cu filme de la Cărturești sunt cu 10 până la 40% mai ieftine, iar, la editura All, pentru fiecare carte cumpărată primești cadou un baton de ciocolată. La Humanitas, au mare căutare volumele lui Mo Yan, laureatul premiului Nobel de anul acesta, și „Parabolele lui Iisus” - ultima apariție semnată Andrei Pleșu. În schimb, la RAO, cărțile adresate tinerilor sunt cele mai căutate. 

În ciuda crizei, majoritatea expozanților au avut vânzări mai mari decât în 2011.

Târgul de carte Gaudeamus s-a încheiat duminică seara și a avut peste 100 000 de vizitatori.

 
Reportaj de Adina Scorțescu