Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev: Apa potabilă? La magazin sau la izvor

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Calitatea proastă a apei în Ucraina reprezintă un pericol pentru un sfert din populaţia ţării, potrivit OMS. În estul Ucrainei concentraţiile normale de clorură sau amoniac depăşesc chiar cu 80 la sută nivelul acceptat pentru apă potabilă.

În 2002, Ucraina avea sisteme de apă şi canalizare în procent de  74%  în mediul urban şi de  9%  în mediul rural. De trei ori mai puţin ca în Rusia şi de patru ori mai puţin comparativ cu Belarus. Sisteme vechi însă care aduc la robinete o apă ce nu poate fi folosită nici după fierbere.

Un reportaj de Andreea Orosz

AscultăDownload

Teoretic, Ucraina stătea foarte bine la capitolul apă curentă în perioada sovietică: oraşele erau acoperite complet în timp ce la sate procentul atingea 94 la sută. Canalizarea înregistra în aceste zone însă un procent considerabil mai mic.

Căderea URSS a provocat şi colapsul sistemului. Practic, responsabilitatea pentru apă şi canalizare a căzut în sarcină autorităţilor locale, care s-au trezit că nu au fondurile necesare.

Rezultatul: apa curentă şi canalizarea au început să aibă de suferit, tarifele au crescut în timp ce populaţia a început să –şi pună tot mai multe semne de întrebare legate de calitatea apei de la robinet.

Sondajele de opinie arată frecvent că peste 70 la sută dintre ucraineni nu cred în declaraţiile oficiale privind calitatea apei.Asta în condiţiile în care autorităţile continuă să dea asigurări că apa este potabilă: „Nu e la calitate europeană, într-adevăr, dar corespunde standardelor, spun autorităţile”.

Unor standarde depăşite de mult timp, după cum atrage atenţia Tetyana Tymochko de la Liga Ecologică Ucraineană: „apa de la robinet corespunde standardelor naţionale privind calitatea apei potabile. Dar aceste standarde sunt din anii 70 (de pe vremea Uniunii Sovietice) şi ele nu au fost revizuite. Deşi au fost aprobate noile standarde privind calitatea apei potabile în 2007 ele încă nu au fost implementate deoarece conform acestor standarde nicio sursă de apă potabilă nu întruneşte aceste criterii”.Tetyana Tymochko mai atrage atenţia asupra unui aspect: „problema apei de la robinet este că în continuare epurarea şi tratarea ei se face prin clorinare, iar în perioada de vară  dozarea clorului sau a clorinei creşte semnificativ. Şi, prin urmare, fierberea acestei ape şi folosirea ei dăunează grav sănătăţii, provocând chiar boli oncolgice. De aceea organizaţia noastră a propus guvernului ca măsură temporară furnizarea apei potabile îmbuteliate la grădiniţe, şcoli, spitale şi unităţi militare”.              

Ce opţiuni au atunci oamenii? În Kiev există izvoare şi pentru cei care îşi permit apa îmbuteliată la magazine. Pentru cei săraci rămâne apa de la robinet. 

O apă care poate provoca serioase probleme de sănătate. Iar pentru cei care doresc să viziteze această ţară rămâne avertismentul: “beţi doar apă îmbuteliată şi nu folosiți gheaţă în băuturi”.

În ceea ce priveşte apa de la izvoare,  Tetyana Tymochko spune că „sigur că această apă este de o calitate mult mai bună, după cum arată analizele şi asta pentru că în primul rând ea nu conţine clor. O altă parte din populaţia Ucrainei foloseşte doar apă îmbuteliată.

Dar sunt mulţi oameni, cu un nivel de trai destul de scăzut care nu-şi permit să cumpere apă îmbuteliată şi nu au acces la o sursă sigură de apă potabilă şi atunci ei folosesc apa de la robinet”.      

În episodul de astăzi din Mărturii despre lume vă invit să căutăm apă potabilă în Kiev.