Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Leadership feminin în acţiune

leadership-feminin-actiune-foto.jpg

Leadership feminin în acţiune. Foto: European PWN

În România, numărul femeilor care se află în funcţii de conducere este de peste trei ori mai mic decât cel al bărbaţilor. Faţă de media europeană, România se află totuşi la o diferenţă de doar patru procente la capitolul femeilor care ocupă poziţii de top în întreprinderi. Mai multe femei, reprezentante ale mediului de afaceri, au decis înfiinţarea Asociaţiei Professional Women Network Romania, o reţea de business şi colaborare pentru femeile care deţin roluri-cheie în organizaţiile în care lucrează. Scopul asociaţiei: creşterea vizibilităţii rolului femeilor-lider în companii.

Lansarea Asociaţiei Professional Women Network Romania a fost marcată la Bucureşti de o serie de discuţii aplicate despre ce înseamnă leadership-ul feminin în acţiune. Primul pas a fost crearea acestei comunităţi de femei de afaceri active care provin din domenii şi industrii diverse, loc unde femeile pot avea vizibilitate, precum şi recunoaşterea contribuţiei lor importante la nivel profesional.

Vicepreşedintele PWN, Adina Bigas, vorbeşte despre obiectivele reţelei profesionale: „Asociaţia noastră îşi propune să fie în România network-ul profesional preferat al femeilor care doresc să se conecteze şi să depăşească diverse bariere. Avem patru direcţii de acţiune: ne propunem să susţinem progresul femeilor de carieră pentru poziţii de top, dată fiind reprezentativitatea relativ scăzută atât în România cât şi în alte ţări. O a doua direcţie ar fi să introducem un program de mentorat pentru tinere aflate la început de carieră, dar şi pentru doamenele care sunt în momemente mai dificile, critice, ale experienţei lor profesionale. Vrem să creem o comunitate a femeilor de afaceri din România, o comunitate vie, şi - nu în ultimul rând - să susţinem iniţiativele de diversitate şi incluziune în parteneriat cu companii, cu alte asociaţii, organizaţii din ţară. Practic, fiind o asociaţie profesională, ceea ce ne dorim în final este încurajarea oportunităţilor de business şi de creştere personală şi profesională”, explică Adina Bigas.

Femeile de afaceri au răspuns pozitiv la invitaţia de a face parte dintr-o comunitate unde pot găsi susţinere, dar pot în acelaşi timp găsi oportunităţi de business cu femei din România, dar şi din alte ţări. Maria Grapini, femeie de afaceri, politician şi preşedinte al Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România, susţine astfel de iniţiative: „Pledez de 20 de ani ideea că este nevoie să ne asociem, le spun asta întreprinzătorilor şi în federaţia patronală pe care o conduc, dar acum vorbim de femei. Este foarte bine, ma bucur şi am răspuns imediat prezent la ideea de asociaţie pentru că eu cred că şi-a ales o nişă foarte bună - aceea de a răspunde unei provocări, şi anume promovarea femeilor profesional în relaţia cu alte ţări. Asocierea, după părerea mea, este vitală, adică dacă vrei să ai un job despre care să nu ştie nimeni şi te mulţumeşti cu puţin, sigur nu te asociezi. Dacă vrei însă să te menţii în contact cu tot ce apare nou, cu informaţii, cu idei, trebuie să fii neapărat într-un network, într-o reţea”, declară pentru RFI Maria Grapini.

La lansarea Asociaţiei Professional Women Network Romania a fost prezentă şi Nicole Taillefer, adjunctul Ambasadorului Franţei la Bucureşti. „Evident, aceasta este, înainte de toate, o reţea socială, adică o reţea care va permite femeilor să îşi împărtăşească experienţele proprii, problemele, despre cum jonglează între viaţa profesională şi cea familială. Toate acestea între femei. Dar este mult mai mult decât atât, aşa cum bărbaţii au propriile reţele prin care se ajută unii pe alţii pe plan profesional, femeile pot avea şi ele acelaşi lucru. Şi astfel, mai departe, ele pot sprijini răspândirea unor idei, proiecte de lege, care în general să le avantajeze”, explică Nicole Taillefer.

Asociaţia Professional Women Network Romania se bucură de recunoaşterea şi susţinerea European Professional Women Network, organizaţie europeană cu sediul central în Franţa, care are peste 3500 membre din mai multe ţări în cele 19 asociaţii existente la Paris, Londra, Barcelona, Viena, Bruxelles etc.

 
Liliana Simionescu, Reportaj RFI: Leadership feminin în acţiune