Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Monumentul de la Waterloo, reabilitat pentru bicentenarul din 2015

Cine mai ştie astăzi cum arăta peisajul bătăliei de la Waterloo în 1815? Regiunea belgiană wallonă, care adăposteşte acest obiectiv turistic astăzi lansează un pariu în valoare de 30 de milioane de euro şi anume că va transforma monumentul şi peisajul. Santierul a fost inaugurat pe 9 mai şi el va trebui sfârşit până la celebrarea bicentenarului bătăliei, în iunie 2015.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Un peisaj fără carismă şi neatrăgător întâmpină astăzi ochiul oricui vizitează monumentul de la Waterloo, datând din 1826. Aşezat pe o colină înaltă de 41 de metri şi cu un diametru de 169 de metri, statuia unui leu simbolizează victoria trupelor engleze asupra lui Napoleon Bonaparte.

Dar nici de pe drumul naţional şi nici de pe autostradă, monumentul aproape că nu mai este vizibil. Situl este aproape abandonat de 50 ani, vegetaţia a crescut fără noimă, iar centrul turistic în sine s-a transformat într-un popas puţin atrăgător.

Regiunea wallonă, responsabilă pentru protecţia patrimoniului, a încercat în utimii doi ani să convingă că acest centru turistic trebuie reabilitat. După înfruntări politice şi juridice, care au durat aproape doi ani, proiectul dispune în fine de o finanţare, care se ridică la 30 de milioane de euro.

Serge Kubla, primarul oraşului Waterloo şi iniţiatorul proiectului explica pentru RFI în ziua inaugurării şantierului: ”Eram adesea criticaţi, mai ales de englezi, că am abandonat acest loc care devine o dugheană de prăjit cartofi şi de practicat carting sau mai ştiu eu ce. Trebuie deci să aibă o altă ţinută. Mi-am convins colegii din Guvern să se aplece asupra acestui dosar şi să facă un proiect de anvergură internaţională, care îşi propune să atragă mult mai mulţi turişti şi să fie o poartă de intrare în Wallonia, întrucât ne aflăm aici în limita din nordul Walloniei”.

Monumentul ca atare nu va fi atins. Dar împrejurul său, centrul vizitatorilor va fi reamenajat, fără să i se altereze caracteristica de clădire clasată din punct de vedere istoric. Va exista o vedere degajată spre monument şi un adevărat loc de reconstituire istorică.

Drumul care duce până la monument, numit ”Drumul Leului” va fi îngustat, astfel încât el să nu mai poată suporta un trafic intens, cum se întâmplă astazi, ci să foloseasca doar ca o cale de acces spre monument.

Locurile de parcare, aflate azi chiar la poala colinei, vor fi deplasate şi mascate, astfel încât ele să nu poată fi văzute din vârful colinei, întrucât 226 de trepte duc la statuia leului, care poate fi vizitată.

Arhitectul Bernard Van Damme este autorul proiectului. El explică: ”Era important ca referindu-ne la peisaj, vizitatorii să-şi poată da seama cum era câmpul bătăliei în 1815 şi deci nici nu se punea problema de a aşeza o infrastructură prea mare. Viziunea nu va fi cea originală din 1815, dar încercăm să facem înţeles relieful de atunci, ceea ce nu este cazul acum, dacă privim de sus de pe colină. Tot ceea ce înconjoară acum monumentul poluează, în opinia mea, înţelegerea câmpului de luptă”.

Proiectul prevede şi restituirea a 20.000 m² agriculturii. De altfel, de jur împrejurul monumentului, pământul a fost bine întreţinut şi până acum de agricultori.

Wallonia se pregăteşte deci deja pentru bicentenarul bătăliei de la Waterloo, care va fi, se speră, un eveniment la scară europeană sau poate chiar mondială. Aici deja în fiecare an are loc o gigantescă reconstrucţie a bătăliei, iar în 2015, Wallonia se vrea în prim plan mai mult ca oricând.

Waterloo şi a sa simbolistică persistă, în ciuda trecerii anilor. Peste 100 de municipalităţi din lume şi-au luat numele de ”Waterloo”, în memoria celebrei înfrângeri a lui Napoleon sau a celebrei victorii engleze.

Belgia şi în special Wallonia doresc să se poată mândri mai departe a fi gazdele acestui loc istoric ieşit din comun.