Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Grigorescu, "vândut" la Paris

Nicolae Grigorescu, de vânzare, la Paris: mai exact, două tablouri ale celebrului pictor român au fost scoase la licitaţie miercuri, 4 aprilie, la ora 14. Cele două picturi, "Cap de ţărancă" şi "Cioban cu câine" au făcut parte dintr-o licitaţie mai vastă, consacrată artiştilor din secolul al XIX-lea şi moderni, organizată de casa de licitaţii Boisgirard.

"Cap de ţărancă" a fost adjudecat contra sumei de 45 de mii de euro. Pânza lui Nicolae Grigorescu era oarecum vedeta acestei licitaţii organizate de casa Boisgirard, fiind evaluată între 40 de mii şi 50 de mii de euro.

Al doilea tablou al pictorului român, intitulat "Cioban cu câine", a fost cumpărat contra 27 de mii de euro, el fiind evaluat între 25 de mii şi 30 de mii, semn deci că expertul vânzării a ţintit foarte bine.

Trebuie precizat că ambele tablouri au fost achiziţionate de aceeaşi persoană aflată în sală. Ca de obicei, însă, numele ei va rămâne pentru moment anonim, ştim doar că e vorba de clientul cu numărul 26.

Este vorba de prima vânzare Grigorescu de o asemenea amploare de la Paris. Cel considerat de mulţi drept cel mai mare pictor român rămâne cunoscut în Franţa doar de către colecţionari, lucru care explică poate de ce pânzele sale nu au atins cifre similare cu cele din România.

În ultimii ani, tablouri de Nicolae Grigorescu au atins recorduri, aproape 300 de mii de euro, la licitaţii găzduite în România.

 
Vasile Damian despre licitaţia în care s-au vândut două tablouri de Grigorescu