Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Protecţia mediului printre câmpuri de mine

bh-mediu-3240.jpg

John Smaranda

Astăzi, RFI România difuzează un nou reportaj din seria „Mărturii despre lume”, un proiect realizat de RFI, France 24 şi Good Planet, cu sprijinul Comisiei Europene. Reportaje despre probleme de mediu, sănătate şi educaţie.

Emisiunea de astăzi, în care discutăm despre probleme de mediu în Bosnia Herţegovina, face parte din proiectul „Temoins du Monde”, care include 30 de reportaje din 10 ţări învecinate României sau aproape de aceasta – Albania, Kosovo, Muntenegru, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Moldova şi Ucraina. Mărturii despre lume, în fiecare vineri de la ora 13.30 şi redifuzare duminica, de la miezul zilei.

Asculta varianta audio

AscultăDownload

Aşadar, astăzi despre primele încercări ale Uniunii Europene de a face ordine în problemele de mediu în Bosnia Herţegovina. O ţară apărută relativ recent, după destrămarea Iugoslaviei, o ţară în care de fapt există trei state, fiecare cu propria conducere. O ţară fără stat, după cum mi-au spus de multe ori cei cu care am vorbit în Bosnia Herţegovina. O ţară împărţită după criterii etnice, iar reprezentanţii etniilor de cele mai multe ori doar mimează dialogul. O ţară în care există puţine iniţiative acceptate de la nivel central, de multe ori acestea fiind contestate sau chiar boicotate. În plus, o ţară cu mari probleme economice, o ţară în care în oraşe încă se văd destul de bine urmele războiului, o ţară în care minele rămase din conflict sunt probabil mai numeroase decât locuitorii.Sarajevo, Foto: Cristi Popescu Şi într-o astfel de ţară, în aceste condiţii, un român se ocupă, din partea Uniunii europene, de chestiuni de mediu şi ecologie. John Smaranda chiar e român, deşi după numele întreg – John Samad Smaranda nu prea pare. A fost secretar de stat la Bucureşti şi acum e la Sarajevo. Cu el am discutat acum trei luni, când am ajuns în Bosnia Herţegovina.Foto: Cristi Popescu De altfel, nici John Smaranda nu venise de mult timp, doar de câteva zile. Suficient totuşi ca să îşi dea seama că zicala cu gardul şi leopardul se poate foarte bine aplica la Sarajevo.

Un documentar de Cătălin Lenţa