Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj RFI: Noul an şcolar aduce reguli noi

reportaj-rfi-noul-scolar-aduce-reguli-noi.jpg

Reportaj RFI: Noul an şcolar aduce reguli noi

Peste 3 milioane de elevi din România au început luni noul an şcolar. Odată cu începerea şcolii, intră în vigoare şi noi reguli în invăţământ. Liceenii vor da dictări pentru "consolidarea scrierii ortografice", elevii din gimnaziu vor învăţa la lecţiile de limba română despre "alfabetizare", iar la clasele I-IV a fost introdusă ora de lectură. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea procesului educaţional şi îmbunătăţirea competenţelor în comunicare ale elevilor. Profesorii se plâng însă că nu au primit metodologia pentru examene şi nu stiu ce să le spună părinţilor şi elevilor la început de an. Un reportaj de Liliana Simionescu.
 

Şcoala 162, Sectorul 1

După aproape trei luni de vacanţă, elevii de la şcoala 162 au revenit la cursuri. Şcoala arată impecabil cu un teren şi o sală de sport bine echipate, camere de supraveghere şi paznic, holuri cu lambriuri şi gresie. Directorul şcolii 162,  Dorin Stoican spune că a fost norocos să primească fonduri pentru reabilitare. Aici, construcţiile au început din 2005.

"Chiar avem noroc că suntem la graniţa dintre sectoare, jumătate dintre elevi sunt din sectorul 1, jumătate sunt din sectorul 6. Suntem avantajaţi de faptul că suntem în Sectorul 1 pentru că şcolile de aici sunt descentralizate fianciar şi Primăria Sectorului 1 ne sprijină foarte mult.

Avem o bază sportivă de excepţie, cu teren în aer liber şi o sală de sport , chiar şi o sală de fitness, practic toate condiţiile necesare ca elevii să facă mişcare. Noi am fost o şcoală micuţă. Suntem contra curentului, creştem foarte mult, în ultimul timp populaţia şcolară a crescut foarte mult şi avem un proiect de masardare pe care dacă nu îl realizăm anul viitor nu ştiu ce o să facem cu elevii".

Din biroul directorului Stoican am pornit pe holurile şcolii 162. Pereţii sunt plini cu vitrine în care sunt expuse cupe, medalii şi diploma, toate câştigate de elevi la concursuri sportive şi nu numai. Am intrat la clasa a doua, unde elevii au primit ca temă în prima zi să deseneze ce au făcut în vacanţă de şcoală şi au primit manualele.

"Copilaşi, copilaşi, linişte! Astăzi este o zi în care noi preluăm manualele, discutăm despre ele, vedem programul, orarul care urmează şi bineînţeles şedinţa cu părinţii" explică una dintre învăţătoarele de la şcoala 162 din Capitală.
În clasa a  doua, fetele poartă uniforme cu şorţuleţ albastru, cu guler alb de dantelă, iar băieţii au costum bleumarin sau negru cu cămaşă albă.

"Uniforma am cumpărat-o duminică, are şi dantelă. Uneori vin cu uniformă dar şi cu trening. Am primit o carte cu animale şi cu legume, de cunoaşterea mediului, o carte de matematică, o religie şi cartea de română" spune o fetiţă din a treia bancă îmbrăcată într-o uniformă de tipul celor vechi cu şorţ albastru.
Manualele, unele sunt noi, altele uzate cu coperta ruptă.

Un băieţel din a doua bancă îmi spune ca el nu a primt toate manualele. "Eu nu am româna şi religia. Trebuie să împart cu colegul până găsec eu o religie şi o limba română. Am doar ştiinţe şi matematică." îmi explica dezamăgit puştiul de clasa a doua arătând spre manualele învechite.

În noul an şcolar problemele cele mai mari le au profesorii. Ei sunt nemulţumiţi că în primele zile de şcoală nu ştiu ce să le spună părinţilor pentru că Ministerul Educaţiei trebuia să publice metodologia examenelor încă de la 31 august.

 
Liliana Simionescu: Reportaj RFI: Noul an şcolar aduce reguli noi