Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salonul Auto de la Paris: Dacia, o poveste de succes

dacia-miovenix200.jpg

Salonul Auto de la Paris: Dacia, o poveste de succes, fabricată la Mioveni.

Sâmbătă îşi deschie porţile pentru marele public Salonul Mondial al Automobilului de la Paris. Timp de două săptămâni amatorii de maşini vor putea descoperi peste 80 de premiere mondiale prezentate de diverşi constructori - 270 la număr veniţi din 21 de ţări. Joi şi vineri diversele pavilioane de la Porte de Versailles din Paris erau accesibile doar ziariştilor şi profesioniştilor în domeniu.  Evident că nu putea lipsi standul Dacia. Un reportaj de Vasile Damian

Dacia, ca de altfel toţi constructorii de maşini din lumea întreagà, îşi transformă standurile de la saloanele auto în adevărate scene de muzică live. La Dacia anul acesta au fost prezenţi câţiva toboşari pentru a da startul conferinţei de presă a lui Carlos Tavares. Prezenţa numărului doi de la Renault - directorul general delegat al grupului - pe post de vedetă la standul Dacia demonstrează încă o dată importanţa pe care o are filiala românească pentru firma franceză.

În succinta sa prezentare - mai puţin de 7 minute de discurs - Carlos Tavares nu a făcut economie de elogii la adresa Daciei. O marcă cu care Renault a spart încă de acum opt ani codurile în vigoare instaurând pentru prima dată noţiunea de "low-cost" într-un sector care până atunci nu căuta decât să inoveze, detalii luxoase şi accesorii tot mai scumpe.

8 ani după prezentarea primului Logan, 4 ani după apariţia modelelor Sandero şi Sandero Stepway, Dacia îşi reînnoieşte, îşi îmbogăţeşte gama dar păstrează acelaşi nume:

Imediat după conferinţa de presă, l-am luat deoparte pe Thomas Dubruel, directorul general comercial pentru România şi l-am rugat să-mi comenteze prezenţa Dacia la acest Mondial al automobilului:

«  2012 e un an mare pentru Dacia. După Lodgy care a fost lansat în primul semestru, după modelul Dokker prezentat recent în România, la Paris am venit acum cu trei noi maşini: Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Ţinând cont de aceste lansări, cred că putem spune că Dacia are cea mai tânără gamă din Europ »..

Remarc anul acesta că Dacia inovează, instalează pe modele sale tehnologie de vârf - sau în orice caz considerată ca atare pe maşinile româneşti. Care sunt atuurile acestor vehicule redesenate şi mai bogat dotate?

« Primul lucru pe care l-aş sublinia este designul, reînnoit, cu o identitate puternică vizuală. Apar apoi o serie de noi inovaţii pe aceste modele: sistemul de navigaţie, inedit pe aceste automobile, limitatorul de viteză, radarul de marşarier dar aş sublinia mai ales motoarele ».

Iniţial, acum opt ani, maşinile Logan erau destinate doar pieţelor emergente. În faţa succesului la public, Renault s-a decis să le vândă repede peste tot. Noile modele prezentate aici unde vor fi comercializate?

« Aceste modele de Dacia au vocaţie europeană chiar dacă sunt maşini româneşti. Ele vor fi vândute în toată Europa şi vor perpetua astfel succesul vânzărilor precedente cu o progresie a vânzărilor peste tot pe plan internaţiona ».

Sectorul auto în Europa este muribund mai peste tot, se închid uzine şi se dau afară mii de salariaţi. Care este viitorul Dacia în România, cum vede firma-mamă Renault implicarea sa în această "aventură"?

« Dacia este o firmă foarte importantă în România, după cum ştiţi Renault a investit acolo două miliarde de euro, România este a doua ţară a grupului Renault în lume. Avem acolo nu numai o uzină dar şi ingineri şi designeri. Dacia e o marcă ce cunoaşte un succes comercial internaţional extraordinar aşa cum vă spuneam mai devreme. Uzina de la Piteşti lucrează din plin: 1400 de automobile sunt fabricate zilnic acolo, urmând să producem anual 350 de mii de maşini. Dacia este deci un proiect ce se înscrie pe termen lung în România ».

Dacia are aşadar zile multe în faţă, lucru confirmat dealtfel la conferinţa de presă şi de Carlos Tavares, numărul doi de la Renault, care vorbeşte despre o adevărată poveste de succes pentru vechea dar şi pentru noua gamă lărgită şi întinerită, propusă la preţuri imbatabile:

« Povestea de succes trăită de Renault cu Dacia este inedită, nemaîntâlnită - cel puţin într-un interval atât de scurt - de vreun alt constructor de maşini din lume. 8 ani după lansarea conceputului de automobil "low-cost", numai în 2012 se prevede vânzarea unui milion de maşini Logan, Sandero, Lodgy şi Duster - adică mai bine de o treime din vânzările totale Renault ».