Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salvaţi Copiii: "Nici un copil nu merită o nuia de Moş Nicolae"

afisul-campaniei-asculta-i-sufletul.jpg

Afişul campaniei "Ascultă-i sufletul"

Niciun copil nu merită o nuia de Moş Nicolae” este mesajul organizaţiei Salvaţi Copiii, care a sărbătorit această zi cu un eveniment special. Copii, părinţi, educatori şi persoane publice au rupt marţi, în mod simbolic, nuiaua lui Moş Nicolae. Evenimentul face parte din campania de conştientizare împotriva violenţei în familie „Ascultă-i sufletul” lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Cu o întâlnire ca între prieteni, cu turtă dulce, ceai, lapte şi bomboane, cei de la Salvaţi Copiii au încercat să-i explice lui Moş Nicolae că nu are nevoie de o nuia ca să îi facă pe copii să fie cuminţi. În conştiinţa românească există mentalitatea că nuiaua sau bătaia „ruptă din rai” îi educă pe copii. Prin campania „Ascultă-i sufletul”, Salvaţi Copiii încearcă să arate că nuiaua, ca orice altă formă de agresiune fizică şi emoţională la adresa copiilor, le distruge sufletul şi le afectează întreaga viaţă şi că există şi alte metode prin care copii pot fi învăţaţi sau educaţi.

De generaţii se vorbeşte că moşul vine la copiii cuminţi cu daruri şi la cei răi cu nuieluşa. Astăzi, am vrut să transmitem câteva mesaje, iar la final să rupem împreună această nuia. Mesajele noastre se îndreaptă către toţi cei care au copii. Bătaia şi tratamentul umilitor, pedeapsa fizică sau emoţională nu ajută în niciun caz dezvoltarea copilului, ci îi şubrezesc sufletul” spune preşedintele executiv Salvaţii Copii România, Gabriela Alexandrescu.

 

La întâlnirea de Moş Nicolae au participat copii, educatori, dar şi câteva persoane cunoscute, din muzică sau mass-media: Olivia Steer, Nadine, Dalma, Amalia Năstase sau doctorul Cristian Andrei, care făcut un exerciţiu cu copii aflaţi în sală. Artista Nadine Voindrouh a povestit pentru prima dată în public experienţa ei personală legată de violenţa de care a avut parte în copilărie.

Cred că la această întâlnitre a venit copilul din mine. Copilul care a trăit abuzurile. Cred că el mi-a anulat conştiinţa şi a vrut şi el să vină şi să atragă atenţia asupra durerii pe care a trăit-o. Vin aici ca un copil, copilul care se bucură de turtă dulce şi de lapte şi ridică două degete şi spune: am suferit, m-a durut, mă doare în cobntinuare, opriţi-vă. Este foarte dureros să vorbesc, pentru că bătaia înseamnă umilinţă, este o umilinţă pe care o duci cu tine indiferent de vârstă”, povesteşte Nadine Voindrouh.

Efectele violenţei asupra copiilor sunt foarte puternice şi ajung să transfome în sens negativ personalitatea acestuia mai târziu, de aceea părinţii trebuie să înveţe că există o alternativă şi că bătaia nu este necesară, spune doctorul Cristian Andrei.

Eu cred că pentru a scoate din mână nuiaua lui Moş Nicolae trebuie să punem în loc altceva, pentru că întotdeauna se găsesc tot felul de instrumente, un furtun, un băţ... Părinţii trebuie să devină mulţumiţi de sine şi nu părinţi frustraţi, neputincioşi. Mai ales taţii, când se simt neputincioşi în metodele educative pe care le aplică, recurg la metoda universală de a-şi convinge copiii, şi noi trebuie să le dăm alternativă la asta", spune doctorul Cristian Andrei.

La întâlnire, toţi cei prezenţi au semnat "Manifestul împotriva violenţei la adresa copiilor", lansat în cadrul campaniei "Ascultă-i sufletul". Prezentatoarea de televiziune Olivia Steer a semnat manifestul şi spune că speră ca mesajul împotriva violenţei asupra copiilor să ajungă acolo unde trebuie. „Bătaia nu e ruptă din rai şi putem să ne creştem copii şi să dăm lumii o generaţie nouă de copii frumoşi, iubitori creativi, netraumatizaţi de bătăi inutile. Speranţa mea este într-o generaţie mult mai frumoasă, care să reuşească în timp să creeze o lume mai armonioasă”, spune prezentatoarea de televiziune Olivia Steer.

În final, toată lumea a rupt simbolic beţele lui Moş Nicolae, iar copiii au avut ultimul cuvânt.

Campania Salvaţi Copiii "Ascultă-i sufletul" îşi propune să promoveze modele pozitive de educare a copiilor şi să combată violenţa fizică şi verbală la adresa acestora. În România, majoritatea abuzurilor se petrec în familie, potrivit datelor Direcţiei pentru Protecţia Copilului. În 2010, peste 11.000 de copii au căzut victime ale unei forme de abuz.

Reportaj RFI: "Nici un copil nu merită o nuia de Moş Nicolae"