Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA – Ambasada-fortăreaţă din Băneasa

macheta-noii-ambasade-statelor-unite.jpg

Macheta noii ambasade a Statelor Unite

Din 14 septembrie, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti se mută de pe strada Batiştei pe strada Liviu Librescu. E o strada nouă, în Băneasa, pentru o ambasadă nouă, care ocupă peste 10.000 de metri pătraţi într-un complex ce se întinde pe 4,5 hectare. Din exterior, clădirea pare o fortăreaţă, dar interiorul e agreabil şi “eco-friendly”.

Fortăreaţă, cazemată? Nu. Ambasadă. Noua ambasadă a Statelor Unite, care va fi deschisă publicului în 14 septembrie. Pentru a construi acest complex rezidenţial care se întinde pe 4,5 hectare, americanii au ales un loc în afara Bucureştiului, chiar lângă pădurea Tunari. Clădirea are un aspect de fortăreaţă sau de cazarmă militară şi este înconjurată de ziduri înalte din beton. Doar în partea din faţă există un gard cu bare verticale prin care poţi vedea intrarea, deasupra căreia stă agaţată stema Statelor Unite cu vulturul pleşuv.

În interiorul ansamblului sunt nouă clădiri. O parcare pentru angajaţi, o clădire pentru utilităţi, clădirea principală unde vor lucra angajaţii ambasadei, trei puncte de acces securizate, o zonă cu depozite, o clădire care va găzdui forţele de protecţie şi o zonă de relaxare care include şi un teren de baschet. Clădirea principală este făcută din beton, interiorul are lambriuri din lemn, balustrade din sticlă şi metal, uşile sunt securizate din oţel şi se poate intra şi ieşi numai cu cartelă de acces. "Suntem în principala zonă de lucru din ambasadă, unde 85 de angajaţi îşi au birourile”, spune directorul de proiect, Jorge Vazquez.

Aici este locul în care se concentrează toată activitatea. În spaţiul de lucru am creat birouri deschise pentru a încuraja comunicare între angajaţi, dar în acelaşi timp şi un spatiu intim pentru fiecare angajat. Toată lumea are un birou de aceeaşi mărime, cu acelaşi design pentru toţi. Pe pereţi am pus o serie de fotografii cu peisaje din viaţa de la sate din România şi Statele Unite. Această temă se regăseşte în toate spaţiile publice din ambasadă pentru a crea o atmosferă de lucru familiară şi prietenoasă", conchide el.

O clădire ecologică

Noua ambasadă are tehnologii de ultimă generaţie pentru reducerea consumului de apă şi pentru optimizarea eficienţei energetice. S-au folosit vopsea şi materiale de construcţie ecologice. Trei sferturi din amplasament reprezintă spaţiu verde cu specii de plante şi arbori, rezistente la secetă, pentru a reduce consumul de apă. Sunt plantaţi peste 200 de copaci: cireşi japonezi, glădiţe şi mesteceni argintii.

Clădirea, special construită în zona Băneasa, reprezintă o investiţie de peste 100 de milioane de dolari din care, potrivit ambasadorului Gitenstein, 60 de milioane sunt contribuţie directă la economia românească. “Clădirea e şi un fel de angajament pe care îl avem faţă de România. Pentru construcţia clădirii, guvernul SUA şi plătitorii de taxe americani au dat peste 60 de milioane de dolari, investiţii directe în economia românească. În ultimii doi ani şi jumătate au lucrat zilnic aproape 500 de români, şi în total au fost implicaţi în procesul de construcţie 1500 de muncitori şi specialişti din România. Putem spune că suntem mândri de această clădire."

Timp de aşteptare redus pentru vize

În cadrul ambasadei a fost construită o intrare separată pentru românii care cer vizele de la secţia consulară. Potrivit lui Laurie Meininger, consul general al SUA la Bucureşti, zilnic au loc în medie 250 de interviuri pentru persoane aflate în căutarea unei vize.

"Avem o sală de aşteptare încăpătoare, pentru aproape 100 de persoane. Este dotată cu 17 ghişee unde vor avea loc interviurile pentru viză, deservite de 30 de angajaţi consulari. Sperăm ca timpul de aşteptare să fie mai scurt de acum înainte. În prezent, se aşteaptă la rând cam o oră pentru interviu, noi sperăm să micşorăm timpul de aşteptare sub o oră."

Pentru cetăţenii care vor veni la secţia consulară nu sunt locuri de parcare, dar cei interesaţi pot ajunge în zonă cu autobuzul 301, care opreşte în faţa ambasadei într-o staţie pe care RATB a botezat-o chiar "Ambasada SUA". Numerele de telefon ale ambasadei vor rămâne neschimbate, iar clădirea va fi păzită de puşcaşi marini şi de o firmă de securitate românească.

Din Batiştei, pe Liviu Librescu

În câteva zile deci, Ambasada Americană se mută din sediul “istoric” de pe Batiştei. Strada pe care se află noua ambasadă se numeşte Liviu Librescu, în semn de omagiu pentru profesorul de origine română decedat în 2007. Om de ştiinţă şi profesor, supravieţuitor al Holocaustului, profesorul Librescu şi-a dat viaţa pentru studenţii săi în masacrul de la Universiatatea Virginia Tech, din aprilie 2007, blocând accesul atacatorului pentru ca studenţii săi să poată fugi.

 
Liliana Simionescu, despre Fortăreaţa din strada Liviu Librescu. Reportaj la Ambasada SUA