Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


VIDEO Protestul de la Bucureşti, un exerciţiu simplu de democraţie

dscn1541.jpg

În Piaţa Universităţii, fiecare strigă ce îl doare. Foto: Liliana Simionescu

În cea de-a şasea zi de protest, bucureştenii continuă să se adune în Piaţa Universităţii şi să scandeze lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Protestatarii cer demisia Guvernului şi sunt nemultumiţi de situaţia în care se află România. Marţi, în cea de a cincea zi, reporterul RFI Liliana Simionescu a mers în punctul principal de protest din Capitală.

Demisia”, „Jos Băsescu”, „Jos guvernul Boc”, „Anticipate nu comasate”, „Hoţii” - sunt scandările care se aud continuu de şase zile în centrul Capitalei. În fiecare seară, între 1000 şi 1500 de oameni se adună în Piaţa Universităţii unde îşi strigă nemulţumirile. Protestul de la Bucureşti este unul atipic, sau doar un exerciţiu simplu al democraţiei. Fiecare strigă ce îl doare. Unii strigă împotriva taxei auto, alţii împotriva guvernului, alţii împotriva preşedintelui, alţii cer salvarea Roşiei Montane. Chiar şi aşa dezorganizaţi, bucureştenii au reuşit să fie constanţi în privinţa protestelor care se întâmplă în fiecare seară şi spun că vor continua manifestaţiile.

Un bărbat de vreo 50 de ani explică de ce se află în stradă. „Jos Băsescu! În momentul în care se va întâmpla acest lucru, ca un tăvălug va pica şi Guvernul şi vor fi anticipate. Pentru mine asta e singurul scop: jos Băsescu. Eu nu am ieşit pentru Raed Arafat, cinste lui, dar nu pentru asta am ieşit în stradă. Eu sunt a cincea zi pe aceste metereze şi voi veni până cade acest regim”, spune bărbatul.

 

Fiecare manifestant are confecţionată câte o pancartă cu sloganuri care mai de care mai ingenioase ca răspuns la apelativele pe care unii politicieni ai puterii le-au adresat protestatarilor. „Mai bine haimana decât trădător, mai bine ciumpalac decât dictator! Este sloganul din anii 90, Imnul Golanilor, compus de Cristian Paţurcă, şi acum, după cum vedeţi, anii trec, dar epitetele cu care ne cataloghează puterea rămân aceleaşi. Ciumpalaci, viermi… actuala putere pot spune că a evoluat, au găsit nişte termeni mult mai evoluaţi decât cei ai domnului Iliescu”, spune un protestatar.

La protest am întâlnit şi un preot de la o biserică din Bucureşti. Susţinut de alţii manifestanţi, preotul protestatar a ţinut o slujbă scurtă de veşnica pomenire cu o recuzită bisericească: un coş cu colivă, colaci şi lumânări. „Sunt preotul poporului român, împuternicit de poporul român şi oficiez scăparea poporului român de cei care îl asupresc de 22 de ani. Oficiez o slujbă de veşnica pomenire”, striga preotul, înconjurat de manifestanţi.

Dacă pe scările din faţa Teatrului Naţional se cânta veşnica pomenire conducătorilor ţării, de partea cealaltă a Pieţei Universităţii au ajuns şi studenţii. Au fost primiţi de mulţime cu aplauze. „Noi suntem studenţi, nu suntem violenţi. Noi suntem studenţi, nu suntem violenţi!,” scandau ei. Mulţi dintre tineri au fost percheziţionaţi de forţele de ordine la intrarea în Piaţă. Jandarmii erau echipaţi cu caschete, staţii, pixuri şi carneţele pentru verificări.

 
Liliana Simionescu, Reportaj RFI: Protestul de la Bucureşti, un exerciţiu simplu de democraţie