Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catedrala Notre-Dame se pregăteşte de Jubileu

notre-dame.jpg

Notre-Dame de Paris - Nathalie Domenego © Radio France

Catedrala Notre-Dame de la Paris îşi celebrează 850 de ani de existenţă. Timp de un an, pînă în noiembrie anul viitor, numeroase festivităţi vor avea loc cu această ocazie.

Festivităţile au fost lansate pe  12 decembrie, pentru că piatra de temelie a acestui celebru edificiu a fost pusă pe 12 decembrie 1163. Construcţia sa a durat timp de 180 de ani iar la ora la care a fost concepută dimensiunile sale erau cu totul extraordinare: 127 de metri în lungime, 40 în lărgime, o suprafaţă la sol de 4800 de metri pătraţi şi o turlă care măsoară 96 de metri. Impresionante sunt şi cele două turnuri ale faţadei care au 69 de metri... Ca să nu mai vorbim de ansamblul de 8 clopote dintre care cel mai mare cîntăreşte aproape 13 tone...

Catedrala Notre-Dame este acum monumentul gotic cel mai vizitat din Franţa, în jur de 14 miloane de persoane vin în pelerinaj în incinta edificiului iar 20 de milioane trec pe esplanada din faţa sa. In contextul acestor celebrări, pe esplanadă a fost înăltaţ un fel de turn unde vizitatorii pot urca pentru a putea contempla catedrala dintr-un unghi inedit şi pentru a o putea de fapt îmbrăţişa cu privirile în toată splendoarea sa.

Istoria catedralei Notre-Dame a fost destul de tumultoasă: de mai multe ori catedrala a fost jefuită şi la un moment dat devenise aproape o ruină. Pe vremea revoluţiei franceze a fost profanată şi era cît pe ce să fie demolată. Intr-un fel salvarea ei li se datorează scriitorilor romantici din secolul al XIX-lea în frunte cu Victor Hugo care a publicat în 1831 romanul intitulat “Notre-Dame de Paris”, ceea ce a amplificat celebritatea catedralei. Intre 1844 şi 1864 edificul a fost restaurat de arhitectul Viollet-le-Duc, iar imaginea pe care o avem astăzi vizitînd monumentul datează din acei ani.

Numeroase personalităţi au fost invitate, marţi 12 decembrie pentru lansarea acestui Jubileu: ministrul de interne Manuel Valls, primarul Parisului Bertrand Delanoë, academiciana Hélène Carrère d’Encausse... Un album omagial a fost publicat în context cu participarea a 40 de autori care povestesc multe lucruri interesante despre cum a fost construit şi cum a înfruntat secolele acest edificiu impresionat. Celebrările legate de cei 850 de ani de existenţă vor costa 6 500 000 de euro adunaţi din donaţii. Nu este exclus să fie relansat cu această ocazie şi filmul de desen animat realizat de studiourile Disney, "Cocoşatul de la Notre-Dame", film cu o puternică notă muzicală în care sunt evocate, printre altele, turnurile şi clopotele catedralei...