Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Demografia franceză în cifre

Institutul Naţional de Statistică din Franţa anunţă că populaţia Hexagonului era pe data de întîi ianuarie de 65 586 000 de locuitori. Creşterea demografică a fost însă în 2012 mai mică decît în anii precedenţi.

In sînul Uniunii Europene, Irlanda este ţara campioană absolută în materie de natalitate, Franţa situîndu-se pe locul al doilea. Totuşi, indicele de fecunditate pe anul trecut nu atinge acel nivel de 2,1 copii pe femeie, care asigură reînnoirea generaţiilor. Demografii constată că anul trecut s-au înregistrat în Franţa 822 000 de naşteri şi 571 000 de decese. Cifra deceselor este surprinzător de mare, de fapt este la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2000. Explicaţiile date de sepecialişti iau în considerare valul de frig excepţional din iarna trecută, precum şi numeroase epidemii, una fiind de gastro-interită. In consecinţă, indicii privind speranţa de viaţă în Franţa stagnează. In acest moment speranţa de viaţă pentru un bărbat este de 78 de ani şi patru luni, iar pentru o femeie de 84 de ani şi opt luni.

Iată şi alte date demografice franceze: 17,5 la sută dintre locuitori au cel puţin 65 de ani şi un locuitor din zece are cel puţin 75 de ani. Numărul persoanelor avînd sub 20 de ani este de 16 milioane, altfel spus 24,7 la sută din populaţie.

Din 2000 încoace numărul căsătoriilor a fost mereu în scădere, dar anul trecut curba s-a inversat: au fost celebrate 241 000 de căsătorii în 2012, cu 4000 mai multe decît în 2011.

Specialiştii mai constată că există anumite disparităţi regionale în materie de fecunditate. S-ar spune că francezii fac cei mai mulţi copii în regiunile Franche-Comté (în Burgundia, la graniţa cu Elveţia), Rhône-Alpes, Provenţa şi Coasta de Azur.  

Franţa concentrează pe teritoriul ei 13 la sută din populaţia europeană, ceea ce o situează pe locul al doilea după Germania. Iar în ultimii 30 de ani populaţia Franţei a crescut cu aproape 10 milioane de persoane.