Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Figaro : o pagină despe „bidonvilurile ruşinii”

romi.jpg

credit foto: wat.tv

Problema romilor de origine română este din nou în atenţia presei franceze. Cotidianul de dreapta LE FIGARO publică pe o întreagă pagină un reportaj realizat într-o tabără ilegală din sudul Parisului.

Reporterul de la Le Figaro s-a dus în localitatea Vigneux-sur-Seine iar ceea ce a văzut i-a sugerat următorul titlu: ”Romi – reapar bidonvilurile ruşinii”. Locul pe care l-a vizitat este descris în culori teribile, iar primarul comunist al comunei se declară neputincios. Iată ce spune de fapt acest primar în Le Figaro: ”Acum un an ei nu erau decît în jur de o sută şi s-au instalat la noi fără se ne ceară părerea. Astăzi ei sunt în jur de 800, poate chiar o mie, trăind cu noroiul şi cu excremente la uşă, nu exagerez de loc”.

Din ce spune reporterul rezultă că locuitorii comunei sunt exasperaţi şi că numărul de furturi s-a multiplicat în regiune. Le Figaro îl mai citează pe un deputat francez care afirmă că actele de delicvenţă comise de români au crescut cu 69 la sută între 2009 şi 2011, iar cele comise de minori au crescut cu sută la sută.

Cotidianul Le Figaro, publicînd acest reportaj, constată de fapt că socialiştii nu au soluţii la această problemă după cum nu a avut nici derapta cît s-a aflat la putere. Desfiinţarea dispozitivului de repatriere voluntară cu îndemnizaţie, o iniţiativă a ministrului de interne Manuel Valls, nu a dus în mod vizibil la scăderea numărului de romi în Franţa. Iar începînd cu anul 2014, arată le Figaro, ei vor beneficia de noi prevederi, legate de accesul la piaţa muncii. Pînă acum, în principiu, romii erau obligaţi la fiecare trei luni să părăsească  teritoriul Franţei, pentru a nu se expune expulzărilor, dar începînd cu anul viitor ei vor putea rămîne în mod permanent. Cîţi dintre ei vor putea însă efectiv să înceapă să lucreze? se întreabă Le Figaro. In jur de 300 de meserii le sunt deschise, dar este greu de imaginat că integrarea prin ocuparea de locuri de muncă va fi rapidă.

Primarul comunist din localitatea Vigneux-sur-Seine este, în orice caz, foarte supărat pe autorităţile departamentale, dar şi pe guvernul francez, precum şi pe cel român. El dă de înţeles că uneori se vede obligat să calmeze furia cetăţenilor din localitatea sa care sunt tentaţi să-i alunge ei înşişi, cu forţa, pe romii români, aşa cum s-a întîmplat la un moment dat la Marsilia. Acelaşi primar mai spune că numai în regiunea Seine-Saint-Denis s-ar afla în jur de 250 de tabere ilegale ale romilor provenind din România şi Bulgaria. In ce priveşte cifra globală a romilor provenind din estul Europei care se află în Franţa, ea rămîne un mister, mai arată Le Figaro citînd alţi responsabili locali, întrucît în Franţa statisticile pe bază de criterii etnice sunt interzise. Iar cifra deseori avansată de 15 000 nu a fost niciodată confirmată de Ministerul de Interne.

Deputatul Nicolas Dupont-Aignan consideră că singura soluţie este închiderea provizorie a frontierelor. Si tot el mai spune: „Trebuie suprimate ajutoarele europene acordate României, dacă această ţară nu se ocupă de romi, Europa a acordat deja Bucureştiului 20 de miliarde în cinci ani”.

Pentru a încheia acest capitol iată şi o ştire a Agenţiei France Presse: două tabere ilegale de romi au fost evacuate în zona oraşului Lille. O evacuare cerută de universitatea în preajma căreia se instalaseră cele 70 de persoane repartizate în 18 caravane. Respectivele familii se instalseră de fapt în spaţiul campusului universitar.