Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sefi talibani invitaţi în Franţa pentru a discuta despre reconciliere în Afganistan

Franţa îşi propune să contribuie la instaurea păcii în Afganistan prin organizarea unor întîlniri între diferitele facţiuni afgane pe teritoriul Hexagonului. La viitoare întîlnire de acest tip sunt invitaţi şi doi responsabili talibani.

Istoria recentă a Afganistanului nu este marcată doar de lupta împotriva terorismului şi a talibanilor, dar şi de eşecul occidentalilor de a crea un cadru propice pentru reconcilierea naţională în Afganistan. Franţa, care şi-a cîştigat, mai ales de la intervenţia în Libia, un anumit prestigiu în lumea arabă şi musulmană, încearcă acum să-şi propună, cu discreţie, oficiile de mediator. Pentru a treia oară, la Chantilly, lîngă Paris, sunt organizate discuţii “inter-afgane”, după cum arată ziarul Le Monde, iar la viitoarea întîlnire de acest gen, pe 19 şi 20 decembrie, vor participa, dacă problema vizelor va fi rezolvată la timp, şi doi şefi talibani. Această serie de discuţii puse sub semnul găsirii unei platforme comune de înţelegere au fost lansate în noiembrie anul trecut, şi au continuat cu o nouă rundă în iunie anul acesta. Franţa ia această iniţiativă pe fondul unor eşecuri diplomatice înregistrate, pe acest teren, de Statele Unite şi de Germania, dar şi de Qatar şi de Emiratele Arabe Unite.

Un anume pragmatism începe să se impună în prezent, cînd trupele străine urmează să părăsească Afganistanul. Occidentalii încep să accepte şi faptul că în nici un caz pacea nu va putea fi obţinută în Afganistan fără contribuţia Pakistanului şi fără respectarea intereselor acestei ţări în regiune. Sefa diplomaţiei pakistaneze, Hina Rbbani Khar, aflată în aceste zile la Paris, declară că şi ţara sa doreşte să faciliteze procesul de reconciliere început în Afganistan. Mai multe gesturi au fost făcute în acest sens de puterea de la Islamabad, printre altele prin punerea în libertate a unor responsabili talibani consideraţi pînă nu demult terorişti. In limbajul diplomatic care se adaptează foarte repede pe teren pragmatic aceştia vor deveni cu siguranţă “interlocutori” în procesul de pace.