Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UBS, în vizorul justiţiei franceze

ubs.jpg

UBS, în vizorul justiţiei franceze

Numele băncii elveţiene UBS, deja implicată în afacerea Cahuzac din Franţa, ar putea deveni din nou sinonim cu mare scandal fiscal. Justiţia franceză, afirmă ziarul Le Monde, ar fi cerut autorităţilor administrative elveţiene ajutor pentru a clarifica situaţia a  353 de francezi bogaţi, printre care şi personalităţi foarte cunoscute. Contribuabili care ar fi intrat în contact cu agenţii băncii UBS pentru a-şi plasa banii în Elveţia.

În urma unei anchete preliminare a justiţiei franceze, circa 50 de contribuabili din lista de 353 ar deţine un cont la UBS. Nu se ştie însă dacă aceste conturi au fost sau nu declarate fiscului francez.

 Pe listă figurează anonimi şi celebrităţi, sportivi, oameni de afaceri, samd. În joc sunt 850 de milioane de euro, adică volumul total al operatiunilor financiare efectuate de UBS France spre alte ţări, dar mai ales spre Elveţia.

Doi judecători parizieni au lansat procedura iar de la începutul anchetei în decembrie anul trecut şi până azi trei angajati de la filiala franceză a băncii elvetiene au fost inculpati pentru felul în care i-au abordat pe bogatii francezi, o prospectare sistematică si bine organizată. Banca organiza concerte si turnee de golf pentru a-i atrage pe viitorii clienti iar aceste operatiuni erau consemnate de comercialii de la UBS în asa-zise "carnete de lapte". Mai exact, între 2002 şi 2007 în aceste carnete comercialii consemnau conturile deschise în Elvetia dar nedeclarate în Franta. Sistemul instaurat nu lăsa nicio urmă în dosarele oficiale ale băncii dar permitea totusi la sfârsitul anului să se calculeze bonusul comercialilor în functie de numărul de conturi noi deschise. Fireste toate aceste "carnete de lapte" sunt pe mâna justitiei. Filiala franceză a băncii elvetiene se apără de orice malvesratie dar se atpeată totusi să fie urmărită ca persoană morală în cadrul unui viitor proces.

Trebuie spus că dosarele anchetatorilor au fost alimentate de declaratiile fostilor angajati de la UBS. "Franta trebuia mulsă" afirmă astfel un fost salariat al băncii interogat chiar de Le Monde. Asa-zisele "carnete de lapte" erau stocate pe un fisier informatic botezat... "vacă", fisier ce era transmis apoi de directia pariziană casei-mamă de la Zürich. Reiese că de fapt filiala franceză a băncii nu era decât un pretext, un paravan pentru a-i atrage pe clientii bogati de cealaltă parte a Alpilor. Ca să-i reunească pe acesti potentiali clienti, banca organiza sau sponsoriza evenimente diverse si variate: concerte simfonice la Paris si Lyon, turnee de golf sau curse nautice, ba chiar unii au fost acostati, atrasi în momentul turneului de tenis de la Roland-Garros. Unele contacte se făceau mai direct, mai precis. Astfel un măcelar din regiunea Bordeaux a fost contactat în 2004 de banca UBS. Nu pentru calitatea cărnii sale ci pentru faptul că respectivul câstigase la loto 26 de milioane de euros. Numele său fiind făcut public de presă, comercialul de la bancă n-a fost nevoit decât să pună mâna pe telefon. Si cu folos întrucât câteva zile mai târziu măcelarul respectiv avea un cont la UBS în Elvetia. Cont declarat însă fiscului francez, precizează Le Monde care evocă episodul.

Imaginea lui UBS, o bancă venerabilă în Elveţia, este de câtiva ani deja pătată, implicată în diverse scandaluri, afaceri murdare care vor dăuna apoi întreghului sector bancar mondial. Pe vremuri simbol al prestigioasei piete financiere elvetiene, UBS, prima bancă din tara cantoanelor, e azi banca scandalurilor. Prima pată pe imaginea venerabilei institutii apare în 2007. An în care criza asa-ziselor "subprimes" pune la pământ economia americană si apoi mondială. UBS este afectată direct de această criză si acceptă să-si izoleze într-o "bad bank" activele toxice. Şi mai mult, UBS acceptă ca statul să intre în capitalul său. Trebuie spus că UBS ar fi pierdut numai în 2007 şi 2008 peste 50 de miliarde de dolari devenind astfel simbolul riscurilor nemăsurate luate de anumite bănci. În 2009 apare scandalul fraudei fiscale cu clienti americani.

UBS acceptă să plătească o amendă de 800 de milioane de dolari Statelor unite si să transmită la Washington identitatea celor aproape 5 mii de clienti americani bănuiti că ar fi fraudat fiscul american. In 2011, afacerea Adoboli după numele unui trader de la filiala londoneză a lui UBS la originea unei fraude de peste două miliarde de dolari, aduce din nou banca sub lumina reflectoarelor. Un an mai târziu izbucneste scandalul Libor în care este implicată banca Barclays dar si UBS. Banca elevtiană va fi condamnată în decembrie 2012 la o amendă record de un miliard si jumătate de dolari. In sfârsit, recent numele UBS apare în documentele OffshoreLeaks din care reise rolul activ pe care l-ar fi jucat banca în crearea de societăti în paradisuri fiscale. Incercând să facă fată acestui val de revelatii si scandaluri, UBS spune că a pus capăt practicilor ilegale. Totodată, patronul filialei franceze afirmă sus si tare în Le Monde că "e o aberatie să crezi că UBS este cutia neagră a crimei mondiale".