Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vacanţele francezilor, afectate de criza economică

Anul acesta francezii au evitat să plece prea mult în vacanţă. Motivul este evident criza economică. Şi situaţia nu se va ameliora în 2013 prezic turoperatorii. Anumite destinatii îi atrag totusi pe francezi chiar si în aceste condiţii grele.

2102 a fost un an prost iar 2013 nu se anuntă mai bun. Reunite la Bordeaux pentru congresul lor anual, agentiile franceze de turism s-au arătat pesimiste. In ultimul sezon - adică din noiembrie 2011 si până în octombrie 2012 - doar 7,3 milioane de francezi au plecat în vacantă, o cifră în scădere fată de sezonul precedent. Volumul de afaceri se resimte si el fiind în diminuare cu aproape 1 la sută la circa 5,3 miliarde de euro.

Principala cauză a acestei tendinte care se va mentine si anul ce vine este criza economică. Francezii sunt si ei loviti din plin, nu trebuie uitat, cu toate că turoperatorii au făcut efortul de a diminua costurile de la un an la altul, chiar si simbolic. Al doilea motiv care i-a retinut pe francezi acasă a fost primăvara arabă care a perturbat locurile lor preferate de vilegiatură cum ar fi Tunisia - prima destinatie străină a franeczilor - si Egiptul.

Amatorii de soare au preferat să meargă în acest sezon mai degrabă în Sardinia, Sicilia, Canare sau în Emiratele Arabe devenite o atractie turistică tot mai căutată. In sfârsit, diminuarea cifrei de afaceri a agentiilro de turism se explică si prin faptul că ofertele s-au redus mult pentru a-l feri pe organizator de riscuri prea mari. Nici cumpăratul sejurului pe internet în ultima clipă nu i-a favorizat pe turoperatorii francezi.

Cum spuneam, anul ce vine nu se anuntă mai bun. Pentru iarna aceasta se prevăd comenzi cu 10 la sută mai putine decât anul trecut, lucru ce-i face pe unii pesimisti să prezică un sezon negru precum cel din anii 2008-2009. In această vacantă de Crăciun de exemplu doar 18 la sutçă dintre francezi vor pleca undeva. Printre cei care nu pleacă, o mare parte n-o fac "din lipsă de bani" iar un alt contingent preferă să dea banii de vacantă pe altceva.

Dintre cei care totusi pleacă, majoritatea vor rămâne în Franta la prieteni sau familie kiar bugetul mediu pe care-l vor acorda acestor sejururi se ridică la circa 780 de euros dar 60 la sută dintre vacantieri vor cheltui sub 600 de euros.

Singura veste bună în acest context morocănos, călătoriile de aventură care-si mentin cota. Anual circa 120 de mii de franeczi amatori de drumetie profită de aceste ascapade. Perspectiva de a schimba complet peisajele pentru a scăpa de stresul cotidian si a te relaxa în mod inteligent continuă să atragă o clientelă particulară, formată în mare parte din profesori sau cadre superioare.