Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizită cu mesaj tonic efectuată de François Hollande în Grecia

Preşedintele francez François Hollande efectuează (marţi 10 februarie) o vizită în Grecia cu un mesaj tonic pentru Atena. Franţa sprijină Grecia şi are încredere în capacitatea ei de a depăşi, prin efortul populaţiei şi adoptarea de reforme, acest moment de criză.

„Sensul vizitei mele de azi este acela de a aduce sprijinul Franţei astfel încît Grecia să reuşească iar Europa să poată avansa împreună cu Grecia”, a declarat François Hollande într-un interviu publicat în cotidianul grec de centru stînga Ta Néa. Seful statului francez doreşte deci să le ridice grecilor moralul, în măsura posibilului, deşi o parte din angajamentele sale în favoarea relansării creşterii economice în Europa nu s-au concretizat în contextul negocierilor legate de bugetul european. Ceea ce nu înseamnă că vizita lui François Hollande nu se anunţă ceva mai calmă decît cea efectuată anul trecut în octombrie de cancelara germană Angela Merkel, cînd 30 000 de greci au manifestat la Atena împotriva ortodoxiei financiare impusă de Berlin.

Seful statului francez este conştient că sacrificiile asumate de greci sunt cele mai dureroase din Uniunea Europeană, ceea ce el a ţinut să sublinieze în interviul său. François Hollande mai doreşte să stimuleze schimburile dintre Grecia şi Franţa şi se va întîlni cu un grup de 40 de patroni greci şi francezi. Pe de altă parte Parisul doreşte să ajute la formarea funcţionarilor greci din domeniul gestiunii financiare.

Vizita lui François Hollande în Grecia riscă să fie perturbată totuşi, nu atît de manifestanţi ci de mediile de informare întrucît centrala sindicală a jurnaliştilor a lansat un apel la grevă generală exact pentru data de marţi 19 februarie. Ca să nu mai spunem că miercuri 20 februarie este anunţată o nouă grevă generală în Grecia în semn de protest faţă de politica de rigoare adoptată de Atena. Grecia continuă de fapt să se scufunde în recesiune, deşi Bruxelles-ul salută unele semne vizibile de redresare financiară: deficitul public pe 2013 se anunţă la nivelul de 4,3 la sută din produsul intern brut, ceea ce înseamnă că Atena încearcă să facă mai mult decît îşi propusese. Obiectivul iniţial era acela al unui deficit de 5,5 la sută pe anul acesta. Din păcate şomajul continuă să crească în Grecia şi a ajuns la 27 la sută din populaţia activă.