Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


135 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

brancusi-atelier.jpg

Sculptorul Constantin Brâncuşi în atelierul său

România îşi comemorează sâmbătă, 19 februarie, unul dintre cei mai mari artişti: Constantin Brâncuşi. Fostul mare sculptor s-a născut în urmă cu 135 de ani, pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj şi s-a stins din viaţă pe 16 martie 1957, la Paris. Brâncuşi a avut contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor.

Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

Brâncuşi, comemorat în Capitală şi pe Google

Circa 40 de persoane au format un cerc uman simbolic în memoria lui Constantin Brâncuşi, sâmbătă, în faţa Ateneului Român din Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naşterea celebrului sculptor.

Cercul "Constantin Brâncuşi" a fost un demers iniţiat de Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România. La manifestarea organizată între orele 12.00 şi 13.00 au participat doar circa 40 de persoane, deşi erau aşteptaţi aproximativ 300 de oameni.

Oamenii au purtat pancarte pe care erau scrise texte precum: "Cultura, inima unui popor", "Cultura, arma care nu ucide", "Pe urmele lui Brâncuşi", "Cultura, speranţa omenirii", "Fără cultură nu exişti" şi "Existăm numai prin cultură".

Iniţiatorul demersului, Laurian Stănchescu, a purtat un tricou pe care erau imprimate imaginea lui Constantin Brâncuşi, dar şi o declaraţie a sculptorului: "Mor cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea".

Motorul de căutare pe internet Google şi-a modificat, sâmbătă, logoul pentru a celebra 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, noul logo fiind alcătuit din şapte lucrări realizate de celebrul sculptor: "Domnişoara Pogany", "Sărutul", "Muza adormită în bronz", "Pasăre în spaţiu", "Nou-născut", "Prometeu" şi "Leda".