Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actor principal în film de Cannes, la 13 ani

09-thomas-cecile-c-christine-plenus-independenta-film.jpg

Thomas si Cecile © Christine Plenus_Independenta Film

Thomas Doret are 13 ani și rolul principal în cel mai recent film al fraților Dardenne, „Le gamin au vélo” / „Băiatul cu bicicleta”, câștigătorul Marelui Premiu de la Cannes, de anul trecut.

Este spontan, emoţionant, și nu se plânge niciodată de nimic. Face karate şi are deja centura maro. De curând a primit Premiul Les Magritte du cinéma pentru cea mai bună speranță masculină. Jean-Pierre și Luc Dardenne au spus zilele trecute, la Cinema Studio, povestea incredibilă a tânărului actor care a interpretat rolul principal, cucerind audienţa prin forţa sa de sugestie.

Băiatul cu bicicleta” rulează în cinematografe din 9 martie, distribuit de Independența Film, casa de distribuție care a adus în România pelicule ca „Amélie”, „Trainspotting”, „Todo sobre mi madre”, „Dogville” „Melancholia”, „In The Mood for Love” sau „Vicky Cristina Barcelona”.

Thomas Doret, care îl joacă pe Cyril, domină ecranul de cinema pe parcursul celor 87 de minute ale filmului. Așa că, la discuția regizorilor cu publicul de la Cinema Studio, moderată de doamna Irina Margareta Nistor, puștiul din Belgia a fost subiectul principal al celor mai multe dintre întrebări.

Thomas avea o forţă de concentrare incredibilă. Probabil din cauză că face karate şi are centură maro. Niciodată nu a trebuit să refacem o secvenţă din cauza lui. Îşi cunoştea şi textul foarte bine - și era un text foarte lung - într-un fel în care câteodată nici actorii maturi nu îl cunosc”, spune Jean-Pierre Dardenne.

În „Le Gamin au vélo”, personajul jucat de Thomas, Cyril, aleargă cu încăpăţânare - pe bicicletă - să îşi Thomas, Fratii Dardenne,Cecile la Cannes 2011 © Pascal Le Segretain - Getty Imagesregăsească tatăl care l-a abandonat într-un cămin de copii, promiţându-i că va reveni să îl ia, însă fără să se întoarcă vreodată. Cyril refuză să accepte faptul că tatăl său nu îl vrea şi e pregătit să facă orice pentru a-l convinge să îl accepte. O întâlnește din întâmplare pe Samantha (Cécile de France), proprietara unui salon de coafura din oraș, și care, într-un act de bunătate neașteptată, acceptă să îl găzduiască în casa ei în weekend-uri.

 „A fost al cincelea băieţel care s-a prezentat în prima zi de casting şi ne-a frapat de la bun început prin aerul său concentrat şi figura sa încăpăţânată”, spune Luc Dardenne. „Părea să aibă un potenţial incredibil pentru a interpreta rolul principal”. În urma anunțului dat în presă, la casting se înscriseseră 100 de copii. Regizorii au continuat probele până la final, deși ştiau că urma să îl aleagă pe el. „De la primele teste - care, de fapt, au fost scena de la începutul filmului - am simţit că el era personajul. Thomas a avut o înţelegere intuitivă a rolului său.”

Foto 10: Thomas © Christine Plenus - Independenta FilmDupă încheierea castingului, frații Dardenne au început repetiţiile cu băiatul de 13 ani, construind mai întâi secevenţele cele mai violente, explicându-i „că actorii se pot folosi de corpul lor pentru a sugera foarte mult”. 

Nu a fost deloc greu să lucrăm cu el. Şi el ştia că e bun. Îi era foarte uşor să depăşească bariera dintre realitate şi ficţiune şi să joace povestea lui Cyril. Ceea ce a fost mai dificil a fost să îl facem să înţeleagă că trebuie să îşi asume rolul, că pe parcursul celor 54 de zile de filmare o întreagă echipă va depinde de el”, a continuat Luc Dardenne.

În perioada repetiţiilor, o lună şi jumatate, el a fost singurul mereu prezent. „El era liderul! Știa deja toate scenele, cu toate că, la acel moment, noi nu i-am cerut-o. Şi când făcea o greşeală, era foarte iritat”, povestește Luc din zilele de filmare.

Fraţii au fost întrebaţi cum reuşesc să lucreze în general atât de eficient cu copiii. „Când lucrezi cu copii, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să creezi un climat în care copilul să se simtă responsabil că duce în spate un rol”, a răspuns Jean-Pierre Dardenne.

Thomas a avut privilegiul de a juca alături de Cécile de France (Hereafter, R: Clint Eastwood). Jucând alături de Thomas, „nu m-am simţit în pielea «actriţei cu Thomas © Christine Plenus - Independenta Filmexperienţă»”, spune Cécile. „Fraţii Dardenne au talentul de a face ca toată lumea să fie egală... Thomas a petrecut mai mult timp decât mine la repetiţii. Iar lipsa de experienţă, ca actor, a fost un avantaj. A găsit spontaneitatea şi autenticitatea personajului mult mai repede decât mine. Nu a trebuit să uite experienţele anterioare”, povestește actrița al cărei rol are și menirea de a-l pune în evidență pe cel al lui Thomas. „Modestia este acum parte din bagajul meu de actriţă. Îmi place întotdeauna să creez şi să inventez, dar a învăţa să fac asta cu măsură rămâne o experienţă mai mult decăt bogată.

La baza scenariului stă povestea reală a unui băieţel din Japonia, abandonat de tatăl său într-un orfelinat, cu promisiunea, neținută, că îl va lua înapoi curând. Povestea le-a fost relatată regizorilor de judecătorul care a prezidat cazul de infracţiune în care a fost implicat băieţelul. „Am vrut să construim filmul ca un fel de poveste. Cu băiatul rău, care şi-a pierdut iluziile şi Samantha, care apare ca o zână bună”, adaugă Jean-Pierre.

Vizita fraților Dardenne în România a fost organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, cu ocazia celor 10 de ani de prezență și activitate în România, împreună cu Independența Film, TV5 Monde și Uniunea Cineaștilor. „Băiatul cu bicicleta” rulează în București, la cinematografele Hollywood Multiplex, Studio, Grand Cinema Digiplex, Cinema City Sun Plaza, Glendale Studio, Cinema City Cotroceni și Elvira Popescu.