
Cultură
Ambasadorul francez, Philippe Gustin, despre scriitorii care au refuzat să vină la Salonul de Carte: "Prin definiţie, absenţii greşesc"
ambasadorul-francez-philippe-gustin-scriitorii-care-refuzat-vina-salonul-carte-definitie-absentii.jpg

"Eu sunt mai atent şi am mai mult respect pentru interesul general pentru ca, printr-o luare de poziţie oarecare, să fac publicitate absenţilor. Prin definiţie, absenţii greşesc întotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul mă bucur că marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc că invitaţia pentru aceşti autori a venit din partea Franţei. Deci cu atât mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu vreau să le fac publicitate", a mai declarat Philippe Gustin, în emisiunea specială a lui Luca Niculescu, ce l-a avut invitat şi pe ambasadorul român la Paris, Bogdan Mazuru.
De altfel, pentru a continua "fronda" unor scriitori precum Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu sau Mircea Cărtărescu, mai mulţi tineri ce purtau măşti cu chipul acestora au protestat joi seară, chiar la deschiderea Salonului. S-au declarat a fi artişti români şi străini, iar în mini-manifestul intitulat "ICR-OFF" au denunţat noua conducere a Institutului Cultural Român. În cele din urmă, cei câţiva tineri au fost evacuaţi, înainte de venirea preşedintelui François Hollande la standul României.
"E normal ca într-o democraţie să fie exprimate toate opiniile. Dar asta trebuie să se facă respectându-i pe ceilalţi şi mai ales respectându-i pe cei care reprezintă Statul", a declarat la RFI Philippe Gustin, care a mai explicat şi că e normal să existe un nivel minim de securitate. "Dar să nu stricăm ceea ce trebuie să fie un eveniment minunat pentru România, pentru relaţiile dintre România şi Franţa şi pentru imaginea României în Franţa", a insistat el.
"În fiecare an există încercări de a folosi Salonul de Carte pentru scopuri politice", mai spune Philippe Gustin.
"Standul României de la Salonul de Carte este unul care e la înăţimea evenimentului. România e invitatul de onoare al acestui Salon, iar onoarea ce îi este făcută trebuie apreciată just. Şi mai ales oportunitatea şi vizibilitatea excepţionale care i se dau României prin acest Salon al Cărţii, un eveniment extrem de important la Paris, în Europa şi în întreaga lume. Este o oportunitate de a-şi schimba imaginea", adaugă diplomatul.
Insistând asupra avantajului de imagine pe care îl oferă Salonul de Carte unei ţări, ambasadorul francez la Bucureşti a dat exemplul de anul trecut, când Japonia a fost invitat de onoare. Evenimentul, spune diplomatul, a ajutat Japonia să îşi schimbe imaginea, la un an după tragedia de la Fukushima.