Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andrei Ujică: Ceauşescu, prima biografie completă a unui dictator din secolul XX

autobiographie-ceaucescu-couple-0-20100519211803.jpg

Elena şi Nicolae Ceausescu Arhiva Televiziunii Române

Despre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" al lui Andrei Ujicà, un documentar prezentat la Cannes dar în afara competiţiei, Le Figaro spune că "nu e un simplu documentar ci un film de cinema care durează trei ore şi e bazat doar pe arhivele oficiale ale fostului regim. E vorba deci înainte de toate de o mărturie distantă, rece, a regnului fostului conducător" scrie publicaţia franceză.

Despre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" al lui Andrei Ujicà, un documentar prezentat la Cannes dar în afara competiţiei, Le Figaro spune că "nu e un simplu documentar ci un film de cinema care durează trei ore şi e bazat doar pe arhivele oficiale ale fostului regim.

E vorba deci înainte de toate de o mărturie distantă, rece, a regnului fostului conducător" scrie publicaţia franceză.

A livra o copie brută, un soi de poveste fără cuvinte, fără comentari, repere sau date nu ne ajută să desluşim misterul care înconjoară acest personaj care din membru de partid a devenit preşedinte al României" conchide Le Figaro.

Într-un interviu pentru RFI România, Andrei Ujică (audio) spune că "dictatorii nu sunt nişte monştri căzuţi din cer care pervertesc nişte ideologii care poate în sine nici n-ar fi fost atât de rele şi a căror victime am fost noi cu toţii.

Dictatorii sunt emanaţia noastră şi vina se repartizează mai larg decât am crede noi. Nouă ne convine să operăm cu clişee în care ne absolvim de orice păcat şi totul e proiectat asupra dictatorilor".

 

Andrei Ujică intervievat de Vasile Damian