Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel pentru proiecte: MEMORABILIA – designing souvenirs

reciprocity.jpg

Reciprocity 2012

Lansat în cadrul RECIPROCITY, Bienala internaţională de design de la Liège care va avea loc în perioada 5-28 octombrie 2012, apelul pentru proiecte MEMORABILIA – designing souvenirs vizează puterea evocatoare a obiectelor care au capacitatea de a stimula memoria.

Rezultatul acestui apel este expoziţia MEMORABILIA – designing souvenirs, o selecţie de obiecte care poartă amprente reprezentative şi uşor de identificat ale istoriei fiecărui designer, ale locului sau de naştere sau de adopţie, ale etniei sale, ale moştenirii culturale, cu scopul de a oferi publicului un mozaic format din mici părţi ale memoriei, drumuri către amintire.

Criterii de eligibilitate:

 • Apelul pentru proiecte se adresează designerilor şi studenţilor de la secţia de design indiferent de naţionalitate, care lucrează singuri sau în echipă;

 • Proiectul propus trebuie să fie un obiect funcţional care să evoce amintiri, obiceiuri culturale, religioase, culinare, etc., prin intermediul unei forme, tehnici, unui material sau unei întrebuinţări;

 • Proiectul propus poate fi un produs sau un prototip şi trebuie să aibă un volum maxim de 0.5m³. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate numai obiecte finite, produse sau prototipuri.

 • Înscrierile şi transmiterea documentaţiei solicitate se vor face numai pe site-ul http://www.designliege.be/fr/inscription

 

Criterii de selecţie:

 • Gradul de coerentă cu tema apelului, estetică, funcţionalitatea obiectului, aspectele etice durabile,

 • gradul de autenticitate, originalitatea conceptului,

 • gradul de inovaţie, materiale folosite, modul de asamblare şi / sau soluţii propuse.

 

Calendar: 

 • Data limită pentru primirea dosarelor de candidatură este 15 martie 2012;

 • Comitetul internaţional de selecţie se va reuni pe data de 25 martie 2012; 

 • Designerii selectaţi vor fi anunţaţi începând cu data de 27 martie 2012;

 • Textele şi informaţiile necesare pentru prezentare proiectului incluse în catalog vor fi trimise până cel târziu la data de 15 aprilie 2012.

 

Juriul va selecta între 40 şi 50 de obiecte.

Expoziţia va avea loc la Espace Saint-Antoine, o biserică desacralizată din cadrul Muzeului vieţii valone din Liège, în perioada 5 – 28 octombrie 2012, în cadrul RECIPROCITY.

Fiecare proiect selectat va fi publicat în catalogul bienalei.

RECIPROCITY este un proiect iniţiat de Provincia Liège şi de Biroul provincial pentru meserii de artă din Liège. Pentru această ediţie, direcţia generală a fost încredinţată agenţiei Wallonie Design. Directorul artistic este Giovanna Massoni.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.designliege.be.

Pentru detalii: Gabriela Dobre, gabrielawbb @ rdsmail.ro sau 0213140665.