Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"The Artist", marele câştigător la Premiile César

Filmul "The Artist" a confirmat aşteptările la gala premiilor César de vineri seară. Favorită la premiile Oscar, pelicula alb-negru a câştigat cele mai multe trofee – şase la număr -, inclusiv premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor.

 

Mai exact, "The Artist" a fost nominalizat la 10 categorii la cea de-a 37-a ediţie a galei premiilor César.

Filmul spune povestea lui George Valentin, star al filmului mut, care a căzut în uitare odată cu apariţia sunetului în producţiile cinematografice.

În mod surprinzător, Jean Dujardin, care a câştigat majoritatea premiilor acestui sezon, inclusiv Globul de Aur şi BAFTA, dar şi trofeul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes 2011, a fost învins la categoria "cel mai bun rol principal masculin" de Omar Sy, premiat pentru rolul din "Intouchables".

Favorit şi la Oscaruri

Lungmetrajul francez "The Artist" este considerat un favorit la cea de-a 84-a gală Oscar, care va avea loc duminică, la Los Angeles, şi speră să îşi încheie victorios sezonul de premii obţinând o statuetă la categoria "cel mai bun film", după un parcurs inedit pentru o peliculă care nu este anglo-saxonă.

Filmul este nominalizat la zece premii Oscar, fiind pentru prima dată când o peliculă franceză este selectată în atâtea categorii ale trofeelor decernate de Academia americană. Iar dacă ar obţine premiul Oscar pentru cel mai bun film, ar fi o premieră în istoria acestor distincţii, oferite de obicei unor opere anglo-saxone.