Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bayonne: 80 de ani de festival

images.jpg

Bayonne: 80 de ani de festival

În Franţa, în oraşul Bayonne din ţara Bascilor a început, miercuri,  una dintre cele mai spectaculoase manifestări estivale. Sărbătoarea de la Bayonne împlineşte anul acesta 80 de ani de existenţă.

"Les fêtes de Bayonne",  cum li se spune atrag pe străzi în jur de un milion de participanţi, timp de cinci zile, pînă duminică. Este una dintre cele mai spectaculoase sărbători populare din Franţa, un uriaş carnaval, festival şi chermeză, un fel de defulare colectivă dar pe o notă tradiţională şi chiar impregnată de obsesia identităţii culturale. Primul lucru care îl izbeşte pe turistul străin cînd ajunge la Bayonne în zilele acestei sărbători este faptul că toţi participanţii sunt îmbrăcaţi… la fel.

Mai precis în alb şi roşu. Pantaloni, fuste, cămăşi şi tricouri albe, dar curele roşii la brîu şi eşarfe roşii la gît. Unii vin şi cu sandale sau pantofi din pîslă roşii, iar alţii îşi pun pe cap pălării sau şepci roşii.

Această uluitoare deghizare în alb şi roşu a participanţilor are o legătură, bineînţeles, cu culorile tradiţionale ale Tării Bascilor. Sărbătoarea de la Bayonne s-a inspirat de altfel din celebra “fiestă” din Pamplona. Nu lipsesc cu această ocazie luptele de tauri, declinate în toate formele, spectacolele de dansuri şi cîntece populare, diverse parade, concursuri şi jocuri.

Timp de cinci zile şi patru nopţi s-ar spune că nimeni nu doarme la Bayonne, veselia este generală, se bea şi se mănîncă pe stradă, este celebrată arta culinară bască, balurile populare sunt la mare căutare iar sutele de mii de oameni intră într-un fel de complicitate şi rezonanţă colectivă.

Turiştii sunt invitaţi de altfel, şi ei, să se îmbrace imediat în alb şi în roşu, pentru a nu se simţi excluşi. Iar momentele cînd taurii sunt lăsaţi să fugă pe străzi provoacă o excitaţie vecină cu isteria.

Pentru ca acest imens moment de exuberanţă colectivă să nu degenereze în acte de violenţă, participanţii sunt invitaţ să cumpere, cu un euro, un fel de insignă pe care scrie următorul text: “pentru ca sărbătoarea să fie frumoasă contribui şi eu”. Un fel de marcă de civilitate pe care mulţi şi-o pun în piept, tocmai pentru ca fiesta să rămînă de neuitat în sensul cel bun.