Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BOXE BOXE - hip hop şi poezie în dans

boxe-boxe-2.jpg

Imagini din spectacolul Boxe Boxe

După succesul aclamat al febrei braziliene din spectactacolul Agwa & Correria, coregraful Mourad Merzoukise întoarce la București cu o propunere pe măsură: creația Boxe Boxe, la Teatrul Național de Operetă, pe 2 și 3 februarie 2011. Timp de o oră, opt dansatori sunt acompaniați de surprinzătorul cvartet de corzi Debussy, într-o explozie de hip hop la fel de felin pe cât de poetic.

De la box la dans, asemenea unei piruete - imaginea unui Chaplin care face dintr-un combat în stradă o veritabilă coregrafie, plină de umor (Mourad Merzuki).

Într-un decor detașabil, compus din elemente de fier forjat, mănușile roșii de box devin marionete. Loviturile de dreapta și de picioare sunt îmbrăcate în dans și nu suntem departe de Chaplin al Lumières de la ville. Muzica ajunge de la Schubert la Gorecki, trecând prin Glass. Umorul și agilitatea dansatorilor aduc spectacolului Boxe boxe atuurile unui divertisment fin și cald, destinat întregii familii.

« Boxe boxe (jucat acum la Teatrul Chaillot din Paris), noul opus al lui Mourad Merzouki, a fost primit cu o explozie de aplauze în Maison de la danse. Iar cvartetul Debussy, în direct, aproape că devine vedeta spectacolului. Muzica îndulcește definitiv moravurile… »

Les Echos

Mourad Merzouki este la conducerea Centrului de Coregrafie din Créteil din 2009 și a ales, ca loc de interpretare pentru acest spectacol, un ring de box. « Boxul este deja dans», confirmă coregraful.

« 95 000 de spectatori la bienala dansului de la Lyon»

Libération

Evenimentul este organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din București în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă.

"Dansul, ca orice practică de arte marțiale, necesită o muncă grea, transpirație și eforturi nenumărate ; în fiecare practică, « interpretul » începe să joace și trăiește acceași miză a prapastiei, față în față cu adversarul sau în fața privirilor publicului. Se amestecă de asemenea excitația similară unei « lupte » și tracul de scena, fluturii din stomac, frica de a fi învins, de a încasa lovituri și formidabilul sentiment de a continua, de plenitudine absolută in acest instant magic pe scena, care poate fi platou de dans sau ring de box" (Mourad Merzouki)