Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cadouri muzicale de Crăciun, din partea Filarmonicii de Stat « Transilvania »

Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun, cele două ansambluri ale Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Orchestra şi Corul, au pregătit pentru publicul meloman din Cluj-Napoca, două concerte drept cadouri muzicale. 

Joi, 20 decembrie, Orchestra Simfonică vă invită la un Concert de poveste, dirijat de Horváth József. Din poveştile muzicale fac parte uverturi şi dansuri celebre de Johann Strauss, Piotr Ilici Ceaikovski, Johannes Brahms şi Tiberiu Brediceanu. Concertul va avea loc în incinta Iulius Mall, la parter, începând cu ora 18.

Vineri, 21 decembrie, Corul Filarmonicii alături de maestrul Cornel Groza vor susţine un Concert Extraordinar, cu colinde religioase şi laice din repertoriul românesc. Concertul va avea loc pe scena Colegiului Academic (Casa Universitarilor), începând cu ora 19.

 

Filarmonica de Stat „Transilvania” a fost înfiinţată în 1955, cu denumirea iniţială de Filarmonica de Stat Cluj, ca instituţie muzicală profesionistă constituită, pentru început, dintr-o orchestră simfonică mare, urmând a susţine o stagiune permanentă de concerte simfonice.

Clujul, centru de tradiţie al Transilvaniei, este un oraş al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici – instituţiile sale universitare, medicale, şi nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute şi deosebit de apreciate nu doar în perimetrul naţional, dar şi în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puţin de zece ani de la înfiinţare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor şi Director artistic al instituţiei, Maestrul Antonin Ciolan, discipol al legendarului dirijor berlinez Arthur Nikisch.

Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon – dirijor permanent din 1960, director artistic între anii 1998-2000 şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca –, Erich Bergel – Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998 –, Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 şi 1987 (actualmente director general al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti) – şi Nicolae Moldoveanu, numit, din 2008, dirijor principal al orchestrei.

Colaborările cu numeroşi artişti oaspeţi de mare renume au avut darul de a confirma valoare orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică.

Filarmonica de Stat ,,Transilvania” a efectuat cu succes turnee în mai toate ţările Europei şi a participat la o seamă de festivaluri naţionale şi internaţionale importante, ca de exemplu acelea de la Lucerna, Bucureşti, Torino, Varşovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.

Discografia Orchestrei Filarmonicii ,,Transilvania”, realizată în principal la Casa de Discuri Electrecord şi numărând peste 150 de discuri, este una dintre cele mai valoroase şi ample realizate în ţara noastră.

Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de faţă.

Începând cu anul 1976, conducerea corului a fost încredinţată lui Florentin Mihăescu, care l-a secondat pe maestrul Dorin Pop încă de la constituirea corului. Sub conducerea sa, corul marchează primele succese internţionale de răsunet şi înregistrează progrese majore în sporirea potenţialului său expresiv şi repertorial. În anul 1986, ansamblul este preluat de Cornel Groza, discipol al mastrului Dorin Pop. Linia evolutivă trasată de predecesori este continuată cu succes de actualul dirijor, corul marcând, în toţi aceşti ani, cele mai prestigioase şi aplaudate prezenţe în context internaţional şi fiind aclamat ca o formaţie de clasă mondială.

Alături de cei mai valoroşi artişti români, corul a avut prilejul de a colabora, în concertele sale vocal-simfonice, cu renumiţi dirijori ca Gary Bertini, Valeri Gergiev, Jànos Ferencsik, Pinchas Steinberg, Alexandr Dmitriev, Michi Inoue, Leopold Hager, Maurice Handford, Edward Tschiwjel, Làszlo Heltai, Donato Renzetti, Lü Jia, Klaus Peter Flohr, David Shallon, Antonello Allemandi, precum şi cu orchestre de talie mondială, ca Israel Philharmonic Orchestra, Orchestra Tonhalle Zürich, Orchestra RTL Luxemburg, Lorraine Philharmonic, Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Internaţională a Italiei, Jerusalem Symphony Orchestra. Corul a participat cu succes la cele mai importante festivaluri din România – Festivalul George Enescu Bucureşti, Festivalul Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul de Muzică Americană Cluj-Napoca, Festivalul Mozart Cluj-Napoca, Festivalul Cluj Modern. Renumele ansamblului a crescut odată cu turneele întreprinse în străinătate, cu prezenţa pe marile scene europene, la Berlin, Düsseldorf, Zürich, Lucerna, Tel Aviv, Ierusalim, Ravello, Pesaro, Macerata, Napoli, Madrid, Barcelona, Cordoba, Luxemburg, Assisi.

O tendinţă manifestă în preocuparea repertorială a ansamblului este alternarea proiectelor vocal-simfonice cu cele de operă şi a cappella, cu un mare accent pe prezentarea celor mai valoroase lucrări ale compozitorilor români, atât pe scenele din ţară, cât şi pe scenele din străinătate, făcându-se astfel mesagerul artei interpretative şi creaţiei româneşti: prezentarea operei Oedip de George Enescu la Festivalul de la Lucerna, cu ocazia centenarului naşterii compozitorului român sau premiera absolută a operei Meşterul Manole de Sigismund Toduţă în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, 1986, sub bagheta lui Emil Simon.

Colaborările Corului Filarmonicii ,,Transilvania” la producţii de operă montate scenic au început deja din anii ‘70-’80, prin colaborările cu Festivalul din Martina Franca şi Pesaro (Italia). Dintre proiectele mai recente, se evidenţiază participările la Festivalul de la Cesarea (Israel), în anul 2000, cu opera Turandot de G. Puccini (în colaborare cu New Israeli Opera Tel Aviv), Ehrenbreitstein (Germania), în 2000, cu operele Nabucco şi Aida de G. Verdi (în colaborare cu Teatrul din Koblenz).

În anul 2003, numele corului clujean se regăseşte pe genericul filmului Patimile lui Hristos, în regia reputatului cineast Mel Gibson, cu imprimări realizate la Cluj-Napoca pentru coloana sonoră a acestui film de succes.

Înregistrările radio şi TV ale ansamblului sunt numeroase. Înregistrările discografice recente, în cadrul integralei lucrărilor vocal-simfonice de J. Brahms (Recviemul germanNänieşi Schicksalslied, cu Orchestra Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti, sub bagheta lui Cristian Mandeal, producţie a casei de discuri Arte Nova) au intrat deja, după lansarea lor, în circuitul internaţional. 

Dirijorul Corului, Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella  Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat. În 1972, devine membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Din 1978, Cornel Groza predă dirijat la Academia de Muzică „Gh. Dima”, iar în 1986, devine dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene.

 

Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.Corul Filarmonicii de Stat ,,Transilvania” a fost înfiinţat în anul 1972, în timpul directoratului maestrului Sigismund Toduţă, renumit compozitor clujean şi, în acelaşi timp, şef de şcoală de compoziţie, a cărui iniţiativă şi perseverenţă au avut o mare pondere în reuşita acestui proiect. Formarea ansamblului a fost încredinţată profesorului Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti, a cărui competenţă artistică s-a dovedit prin rezultatele spectaculoase ale acestui început de drum: după abia doi ani de la înfiinţare, Corul Filarmonicii clujene a fost recunoscut ca valoare naţională de prim rang, poziţie pe care o păstrează şi în momentul de 

 

Joi, 20 decembrie 2012, ora 18

Iulius Mall

 

Concert de poveste

Orchestra Simfonică

Dirijor: Horvath József

 

În program:

Uverturi şi dansuri celebre de: Johann Strauss, Piotr Ilici Ceaikovski, Johannes Brahms şi Tiberiu Brediceanu.

Intrare LIBERĂ!

 

Vineri, 21 decembrie 2012, ora 19

Colegiul Academic (Casa Universitarilor)

Concert Extraordinar de Crăciun

Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Dirijor: Cornel Groza

Program a cappella:

Colinde religioase şi laice de: Tudor Jarda, Sabin Drăgoi, Vasile Herman, Liviu Borlan, Cornel Groza, Liviu Glodeanu, Adrian Pop, Dumitru G. Kiriac, Gheorghe Şoima, Timotei Popovici, Teodor Teodorescu, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Valentin Teodorian, Emil Monţia, Ioan. D. Chirescu şi Dan Variu                                               

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) de luni până joi între orele 10-16 sau vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor).

Pentru Concertele Simfonice/Vocal-Simfonice/Recitaluri:

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Pentru Concertul Simfonic din Iulius Mall:

Intrare LIBERĂ

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!