Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes: ultimele patru filme în faţa juriului

palme-cannes1-0.jpg

Cannes: ultimele patru filme în faţa juriului

Mai sunt două zile până la sfârşitul festivalului de film de la Cannes. În competiţia oficială sunt 22 de filme după cum ştiţi, printre ele şi pelicula "După dealuri" a regizorului român Cristian Mungiu posibil câştigător duminică seara a unei noi "Palme d'or" cum se numeşte marele premiu. Până atunci însă mai sunt 4 filme de prezentat presei, patru filme deci în competiţia "mare", pe care ni le prezintă Vasile Damian, reîntors la Paris.

Înainte de a evoca cele 4 filme încă în competiţie pentru La Palme d'or, să remarcăm totusi că astăzi pe croazetă, vrând-nevrând, vedetele se numesc Bernard-Henri Lévy şi rebelii libieni.

Cunoscutul filosof francez, reconvertit vreme de o misiune în tara lui Gadafi pe post de emisar francez si ministru de externe-bis al Frantei lui Nicolas Sarkozy, BHL deci - prescurtarea sub care e desemnat Bernard-Henri Lévy - vine la Cannes anul acesta să-si prezinte filmul documentar "Jurământul de la Tobruk".

Numele vine de la orasul-port libian în care se afla acum exact un an filosoful francez alături de 4 sefi-rebeli locali. În faţa crucii de Lorena din cimitirul din Tobruk - unde sunt înmormântaţi şi 180 de soldaţi francezi căzuţi în al doilea război mondial - BHL, filmat alături de cei 4 libieni şi un amic jurnalist, jură că nu vor pleca din Libia câtă vreme tara nu se angajează pe drumul democratiei.

 

 

 

 

Timp de 8 luni cât a durat conflictul cu zbirii lui Gadafi, scriitorul-filosof a jucat pe lângă insurgentii luibieni dar şi pe lângă jurnalişti şi lideri politici rolul "martorului angajat". Un rol pe care fireste, o cameră de filmat atotprezen,tă l-a imortalizat pentru eternitate.

Pe treptele palatului festivalurilor, BHL va fi însotit de amicii săi - victoriosi - libieni dar si de doi opozanti sirienii refugiati în Occident. De teamă să nu fie recunoscuţi de oamenii lui Bachar al-Assad cei doi vor apărea în public cu faţa învăluită în steagul "Siriei libere".

Filmul "Cosmopolis" al canadianului David Cronenberg este primul aflat azi în competiţie. Povestea unui trader care trăieste ca singur pe lume, o lume a capitalismului care încet dar sigur se cufundă într-un haos care va duce la prăbusirea imperiului. In rolurile principale mediaticul Robert Pattinson, actrita franceză Juliette Binoche si actoul francez Mathieu Amalric care joacă rolul unui anume ... André/Andrei Petrescu.

 

 

Un român, dar nu actor ci la cameră - e vorba de Oleg Mutu - va urca treptele azi pentru filmul "În ceaţă" realizat de ucraineanul Serghiei Loznitsa.

Un regizor care încearcă în acest nou film al său să ne ne descrie dilemele morale născute între diversele tabere, între două personaje, în cel de-l doilea război mondial.

În sfârsit sâmbătă intre în cursă ultimul din cele patru filme americane prezentate anul acesta la Cannes, e vorba de "Mud" de tânărul Jeff Nichols. Putine lucruri se stiu despre "Mud" - decât că e numele personajului principal - si că actiunea filmului se petrece pe o insulă de pe râul Mississipi.

 

 

 

 

Tot sâmbătă, ultimul film în competitie pentru La Palme D'or se numste "Do-nui mat" - "Gustul banilor"  realizaat de coreanul Im Sang-Soo. Intriga peliculei se axează în jurul vieti private a unui puternic lider industrial din Coreea de sud.