Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carla Bruni-Sarkozy, vedetă la Cannes

bruni-carla-nicolas-sarkozy-poza-afp-piramidele-egiptene.jpg

Carla Bruni şi Nicolas Sarkozy, aici la piramidele egiptene (Foto: AFP)

Festivalul internaţional al filmului de la Cannes începe miercuri, 11 mai, având în deschidere un film realizat de Woody Allen, în care joacă prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy. "Minuit à Paris" ("Miezul nopţii la Paris") se numeşte filmul ce va fi proiectat la Cannes şi în care actriţa şi cântăreaţa Carla Bruni-Sarkozy joacă rolul unui ghid de muzeu.

Filmul este prezentat în afara competiţiei la această a 64-a ediţie a festivalului şi era foarte aşteptat pe fondul acestei lovituri mediatice a lui Woody Allen, care a convins-o pe prima doamnă a Franţei să-şi asume un rol… s-ar părea nu tocmai principal.

Şi mai aşteptată era însă Carla Bruni-Sarkozy la Cannes, dar între timp ea a anunţat că nu va fi prezentă la proiecţia filmului şi nici la celebra şi tradiţionala "urcare a scărilor" de la Palatul Festivalului.

Se vor afla însă la Cannes numeroase alte vedete, pentru cele 20 de filme selecţionate în competiţia oficială, vedete în frunte cu actorul american Robert De Niro, care e şi preşedintele juriului anul acesta. El este prezent însă şi pe ecrane, în filmul "Stone", în care joacă rolul unei agent federal.

Sub formă de personaj, va mai fi prezent la Cannes şi preşedintele Nicolas Sarkozy, într-un film ce va fi proiectat pe 18 mai şi în care este retrasată ascensiunea sa la putere.

Festivalul de anul acesta se anunţă sub auspicii bune, cu o participare în creştere, deşi filmul american este slab reprezentat. În schimb, în ciuda crizei economice, Europa afişează un tonus bun atât la Cannes, cât şi în privinţa industriei cinematografice: anul 2010 a fost unul record, cu 1.203 filme produse (cele documentare incluse).

Pe ansamblul Europei, ţările cu cea mai mare frecvenţă a cinematografelor sunt Franţa şi Italia. Iată deci sub ce auspicii se deschide acest important festival, care e o vitrină a filmului francez, dar şi o vitrină a diversităţii stilistice pe plan mondial, organizatorii fiind puţin alergici la reţetele hollywoodiene şi stimulând originalitatea şi curajul estetic.