Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carol I s-a întors în Piaţa Palatului Regal

carol-i-statuia-ecvestra-piata-revolutiei-20101207131847.jpg

Statuia ecvestră a lui Carol I, din actuala Piaţă a Revoluţiei.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I, reamplasată după mai bine de 60 de ani în Piaţa Palatului Regal (Piaţa Revoluţiei) a fost dezvelită luni seară de Principesa Margareta şi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Profesorul Andrei Pippidi spune la RFI că regretă că românii trebuie să se mulţumească astfel cu un surogat.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I, reamplasată după mai bine de 60 de ani în Piaţa Palatului Regal (Piaţa Revoluţiei) a fost dezvelită luni seară de Principesa Margareta şi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Amplasată pe un piedestal de şase metri, între clădirea Bibliotecii Centrale Universitare şi Palatul Regal, statuia ecvestră a regelui Carol I are o înălţime de şapte metri şi este în întregime din bronz, pe un soclu de granit.

Statuia fost realizată de sculptorul Florin Codre, după modelul statuii iniţiale, create de artistul Ivan Mestrovici, în 1939 şi topită de comunişti în 1948. Atunci, bronzul a fost folosit pentru turnarea statuii lui Lenin !

Profesorul Andrei Pippidi (audio), de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti regretă faptul că românii trebuie să se mulţumească astfel cu un surogat.

"Este un gest aşteptat de cea mai mare parte a publicului, care şi-a dorit să vadă revenind acest simbol, care nu e numai al regalităţii, este în fond al continuităţii istorice în România. Suntem mulţi, care regretăm că nu s-a găsit mijlocul de a se readuce statuia lui Mitrovici la locul ei", spune Andrei Pippidi la RFI.

Statuia ecvestră a Regelui Carol I, realizată de Florin Codre a costat Primăria 3,5 milioane de euro.

Pe 10 Mai 1939, în Piaţa Palatului din Bucureşti, Carol al II-lea dezvelea statuia ecvestră a lui Carol I, unchiul şi predecesorul său pe tronul României.

Statuia era opera celebrului Mestrovi

 
Andrei Pippidi, despre statuia lui Carol I.